El grup d’agents cívics d’Andorra la Vella van registrar 65 actes incívics i 10 de vandàlics durant el 2023. En el que portem de 2024 n’hi ha hagut 7 i 11, respectivament, que han acabat amb 4 denúncies cursades a la policia. Des de la corporació assenyalen que majoritàriament han patit pintades, destrosses en ascensors, papereres trencades i mobiliari urbà trencat o pintat.
Per exemple, el 2023 van haver de destinar 2.511,40 euros per reparar els ascensors del Centre de Congressos i aquest 2024, 2.448 euros més pels nous ascensors i 1.080 euros per netejar les pintades que es van produir en diferents espais públics com el Parc Central o aparcaments comunals. En el cas dels ascensors el comú va poder recuperar els diners perquè estan assegurats i també en el cas de les pintades que hi va haver a principi d’any, perquè van localitzar els autors del fets, però res més.
De fet, els darrers mesos la corporació ha constatat un increment dels actes vandàlics, tot i que amb els controls que es duen a terme amb els agents i serveis de seguretat contractats s’intenta “controlar al màxim” que no n’hi hagi.
Tot i així, reconeixen que ajuden molt les càmeres de videovigilància. En tenen 85 d’instal·lades en diferents punts que enfoquen tant al carrer com a diferents plantes dels edificis comunals i de fet, preveuen col·locar-ne de noves a l’exterior dels ascensors de l’aparcament Centre ciutat i de l’ascensor de Jovial, molt afectats pel vandalisme.
A Escaldes-Engordany el 2023 van registrar 16 actes vandàlics i enguany, fins al febrer 6, segons les dades facilitades pel comú. En tots els casos s’ha tractat de danys al mobiliari urbà i les zones més afectades acostumen a ser el Prat del Roure i alguns parcs, com el de Sant Jaume.
En aquest cas la corporació afirma que no disposa de les dades del cost que han suposat les reparacions que s’han dut a terme, ja que majoritàriament s’inclou en el pressupost de serveis o de manteniment d’edificis “sense especificar si són causades per vandalisme”.
Com a Andorra la Vella, quan es detecten incidències d’aquest tipus es cursa denúncia a la policia i s’ha arribat a anar a la Batllia per identificar-ne els autors, “però en molts pocs casos s’aconsegueix esbrinar l’autoria”, per la qual cosa és molt difícil recuperar els diners.
Des d’Escaldes s’assegura que “no hi ha una preocupació excessiva” pels actes vandàlics i que des de la corporació es prioritza “la sensibilització i la conscienciació”, però també disposen de càmeres com a mètode per dissuadir els infractors. En tenen a tots els aparcaments i edificis comunals, a l’avinguda Carlemany, al Prat del roure i a altres punts cèntrics de la parròquia, i tenen pendent d’instal·lar-ne a la zona de la nova llar de jubilats.
Ordino va interposar fins a 10 denúncies a la policia l’any passat per actes vandàlics amb afectació al mobiliari públic i va gastar 7.024,11 euros per reparar-ne els danys. Aquest any, de moment, només ha posat una denúncia i suma 361 euros de despeses per aquesta qüestió.
En el seu cas, els desperfectes més habituals són la realització de pintades i el trencament de vidres i es concentren en parcs infantils i zones esportives. El comú considera que els actes vandàlics a la parròquia són “menors i molt puntuals”, però es té com a prioritat mantenir la via pública “en les millors condicions” tant d’higiene com de bon manteniment i estat del mobiliari urbà.
La corporació disposa actualment de 74 càmeres de videovigilància en 20 ubicacions diferents i està a punt d’instal·lar-ne 6 més en 3 nous espais.
A Sant Julià de Lòria, justament aquest divendres es va denunciar un nou acte vandàlic que va afectar el camí de la Senyoreta. De fet, segons les dades facilitades des de la corporació, les senyals malmeses en camins de muntanya han estat una constant tant el 2023 com el 2022, amb els camins de Sant Cerni de Nagol i el Vell d’Auvinyà com els més afectats, així com destrosses en el mobiliari urbà, ja sigui coincidint amb festes, com la revetlla de Sant Joan, o en dies qualssevol.
Com en la resta de casos apunten que se’ls fa difícil quantificar els danys i per exemple, netejar les pintades es fa amb recursos humans dels comuns, tot i així, el 2022 van gastar 1.000 euros per refer 62 plaques de camins; el 2023, 550 euros per 47 plaques, 3.000 euros per reparar els Bike Tools del Coll de la Gallina i el 2021 es van destinar 17.000 euros per reparar les destrosses produïdes al mirador del Coll de la Plana. Malauradament, en cap cas no s’han pogut localitzar mai els autors dels fets.
Per tot plegat, des de la corporació admeten “molta” preocupació pels actes vandàlics. Tenen una seixantena de càmeres repartides per tota la parròquia i s’està estudiant posar-ne més als berenadors o punts on s’hi fan botellots. De fet, a la zona de Sant Cerni i Terra Bogada les càmeres han ajudat a fer disminuir aquesta activitat.
Pel que fa a la Massana, es tenen quantificats entre 20 i 30 casos de vandalisme per any. Des del comú afirmen que un 80% dels casos són grafitis, “sobretot en zones apartades on no hi ha càmeres de vigilància”, i es pinten amb paraules o símbols “sense qualitat artística” parets, senyals de trànsit o altres elements urbans.
Les reparacions les fa el propi servei de via pública amb recursos propis, però tot i així xifren en uns 5.000 euros l’any l’import que s’hi destina.
Els 20% restant d’actes vandàlics serien ja de més envergadura com vidres trencats en parades de bus, malmetre elements de la via pública o arrencar plantes. En aquest cas ja no poden quantificar els costos de reparació o reposició.
A la Massana també corroboren que les càmeres de videovigilància “s’han convertit en una eina dissuasòria i en els darrers anys s’ha notat una disminució de casos de vandalisme”. De fet, compten amb un centenar de càmeres instal·lades en diferents edificis comunals, aparcaments, parcs, places i espais públics.
Des del comú d’Encamp també remarquen que tant a Encamp com al Pas compten amb diversos punts amb càmeres de videovigilància (algunes encara en procés d’activació) i això ha suposat que “els actes vandàlics hagin disminuït moltíssim” per l’efecte dissuasiu dels aparells.
El 2023 es van detectar diversos actes d’incivisme i vandàlics com pintades, un furt de flors i el trencament d’una porta d’un tancat de vehicles. També es detecta llançament de trastos i andròmines en zones o dies no autoritzats o botellots. De fet, entre els actes més rellevants dels últims anys es recorden les pintades a Sant Romà de les Bons el 2022 o els grafits que van afectar el centre d’Encamp el 2021 i que aquesta vegada, sí, van acabar amb sanció.
Finalment, en el cas de Canillo, tot i la petició d’informació feta per aquest mitjà, no s’ha fet arribar cap dada.
A més de les càmeres dels comuns, hi ha nombrosos privats que també disposen d’aparells de videovigilància, si bé per normativa només poden enfocar fins al llindar del negoci o de la propietat. Tant les públiques com les privades, però, estan sotmeses a una estrica regulació per part de l’Agència de Protecció de Dades que cada cop ha anat posant més límits per garantir la protecció.
Comentaris (5)