La Massana tornarà a cobrar cànon per l’estació de Pal-Arinsal a partir del 2031

Arran de l’operació de les preferents, l’any 2013 es va deixar en suspens fins al final del contracte el pagament anual al qual estava obligat EMAP i que en nou anys serà del 4,58% del total de la facturació del camp de neu ja integrat a Grandvalira

Una imatge del domini massanenc.
Una imatge del domini massanenc. PAL-ARINSAL

El 2031 el comú de la Massana tornarà a cobrar un cànon procedent de l’estació d’esquí de Pal-Arinsal. El cànon que s’estableix ara per a d’aquí nou anys és del 4,58% del total de la facturació que assoleixi el camp de neu que amb EMAP, la societat que l’explota, integrada a SETAP 365 forma ja part del domini Grandvalira. El pagament de cànon per part de l’explotadora està en suspens des del 2013, quan es va impulsar l’operació de les preferents per intentar salvar l’estació de les dificultats financeres.

De fet, dita suspensió s’havia de mantenir fins al final del contracte, al 2070, segons que es va acordar el 2019. La creació del hòlding de la neu, amb l’aliança entre Pal-Arinsal i Soldeu-el Tarter i, per tant, l’impuls per darrere de Crèdit Andorrà ha fet modificar les regles de joc. Això sí, com que els tractes per la posada en marxa del nou hòlding, “el pacte de socis” en paraules de la cònsol major, Olga Molné, establia que els deu primers anys d’aliança la societat matriu faria les inversions necessàries per actualitzar l’estació massanenca, doncs de moment no es reactiva el cànon.

Però a partir del 2031 sí que la societat haurà d’abona el cànon al comú en funció dels ingressos que s’imputin a l’estació històricament vinculada a EMAP. El cànon no deixa de ser una mena de lloguer per l’ús dels terrenys i altres elements, com ara els ginys, de titularitat comunal. Els anys que s’han deixat de percebre, anualment el comú hauria d’haver cobrat d’EMAP uns 500.000 euros fixes, que s’han perdonat per no fer encara més gros el forat de la societat explotadora.

“Tothom respira molt optimisme. Si neva farem una bona temporada”, augura la cònsol massanenca

Molné no s’ha atrevit a pronosticar quin cànon es pot arribar a percebre el 2031. Dependrà de la facturació que sigui capaç de generar llavors el domini Grandvalira en el seu conjunt i quina capacitat d’atracció tindrà concretament Pal-Arinsal, amb tots els canvis de forfets que es duran a terme amb la consolidació del nou domini conjunt. Aquesta primera temporada serà un bon termòmetre i “tothom respira molt optimisme. Si neva farem una bona temporada”, ha augurat la cònsol massanenca.

Olga Molné, en la resposta a les preguntes periodístiques posteriors a una sessió de consell de comú que ha servit entre altres coses per “ratificar en el necessari de la cessió i adscripció de béns i drets efectuada per part del comú de la Massana a EMAP”, ha afirmat que les previsions de venda de forfets per aquest proper hivern són “positives” i que la comercialització en línia “està sent molt superior a la d’altres temporades”.

Segons els inputs de què disposa el comú, també els hotels de la parròquia estan tenint “un nivell de reserves molt per damunt del que estaven altres anys”, tot i recordant que els dos darrers exercicis, amb la pandèmia com a mala companya de viatge, no es poden pas contemplar com a anys a tenir molt en compte. Més aviat tot el contrari.

Comentaris (2)

Trending