Segons les pretensions comunals -la cònsol major de la parròquia, Eva Sansa, presidirà el jurat qualificador que atorgarà guardons de 4.000, 2.000 i 1.000 euros- “amb aquest concurs, es vol fer un pas endavant en la consolidació d’Andoflora com el Festival de la Primavera, capaç de renovar-se i sorprendre any rere any, mantenint viva la seva essència i aportant una experiència enriquidora per a tots els seus participants i visitants”. L’objecte del concurs “és la selecció d’una proposta innovadora per a la transformació d’Andoflora en el Festival de la Primavera, mantenint-ne l’essència històrica com a fira de flors i plantes, alhora que s’hi integren noves activitats, conceptes sostenibles i tecnologies modernes”.
El projecte haurà de transformar Andoflora en un esdeveniment “modern i dinàmic, que representi l’esperit de la primavera i tingui un impacte ampli a tota la parròquia de la Massana”. L’objectiu és que el festival no només es concentri en un espai únic, sinó que tingui presència en diferents punts de la parròquia, generant un ambient festiu i participatiu que impliqui tota la comunitat. Encara que si el projecte presenta una acció principal, la preferència és que aquesta es desenvolupi al Parc del Prat Gran, “però es valoraran molt favorablement propostes que incloguin actuacions a nivell parroquial per ampliar l’impacte de l’esdeveniment”.
“Fins ara, Andoflora s’ha realitzat durant tres dies a finals de maig, mes en què comença la primavera. Això no obstant, es valoraran propostes que incloguin dates alternatives, sempre que s’adaptin al projecte i a les necessitats de l’esdeveniment”
Més encara, el comú explica en les bases del concurs d’idees que s’establirà el Prat Gran “com l’espai principal del festival, essent un lloc emblemàtic de la Massana i un punt de referència per a les activitats centrals”. Però es valoraran “especialment aquelles propostes que incorporin altres punts de la parròquia per augmentar l’impacte, la diversitat i la inclusivitat de l’esdeveniment”. “Les propostes podran incloure altres espais, actuacions, projectes o elements que es considerin rellevants per al compliment dels objectius del concurs”.
I quins són els objectius? “Consolidar la identitat històrica d’Andoflora: mantenir els elements tradicionals del mercat de flors i plantes, ampliant-ne el concepte per incloure altres aspectes de la primavera com l’art, la cultura i la gastronomia”. “Promoure la sostenibilitat: convertir el festival en un referent mediambiental, amb activitats i exposicions que fomentin pràctiques sostenibles.” “Incorporar la comunitat local: fomentar la participació activa d’escoles, associacions i negocis de la parròquia, assegurant que el festival tingui un fort arrelament local.” “Potenciar el turisme de primavera: fer del festival un reclam turístic de qualitat, oferint una experiència única que destaqui en l’oferta del país.” “Modernitzar l’experiència del visitant: introduir formats innovadors com rutes temàtiques, espectacles interactius, tallers creatius i instal·lacions artístiques urbanes.”
Per tot plegat “serà especialment apreciada la integració d’iniciatives que converteixin diferents ubicacions de la parròquia en pols d’atracció, dinamitzant els seus espais i promovent-ne la singularitat. Les propostes haurien de tenir en compte i respectar els valors històrics i culturals de cadascun dels espais públics, posant èmfasi en una experiència coherent i enriquidora per als visitants i residents”. I tampoc no hi ha una concreció en les dates. Explica el comú que “fins ara, Andoflora s’ha realitzat durant tres dies a finals de maig, mes en què comença la primavera. Això no obstant, es valoraran propostes que incloguin dates alternatives, sempre que s’adaptin al projecte i a les necessitats de l’esdeveniment”.
Cal tenir en compte, continua exposant la corporació massanenca, que, “a Andorra, la meteorologia pot influir en la planificació d’esdeveniments a l’aire lliure, i per aquest motiu, es prefereix que les dates es programin a la fi de maig per maximitzar les condicions climàtiques més favorables per al muntatge i la realització de l’esdeveniment. A més, s’haurà de preveure la possibilitat de pluja i implementar mesures de seguretat per garantir la continuïtat de l’esdeveniment en cas de condicions meteorològiques adverses”.
EPICENTRE PRIMAVERAL
En les bases del concurs que ara es convoca, i que, a nivell general, valora en 20 punts la viabilitat econòmica i en 80 tot el que fa referència a aspectes més organitzatius, logístics i creatius, el comú deixa clar que vol posicionar la Massana “com l'epicentre de la primavera a Andorra, amb un esdeveniment que combini tradició i innovació, promogui la participació comunitària i reforci la identitat cultural de la parròquia”. I exposa que “encara que Andoflora hagi estat històricament un mercat centrat en la venda de flors, plantes i productes artesanals, les propostes no estan limitades exclusivament a aquesta temàtica”. Per tant, “es valoraran idees que incloguin elements culturals, artístics, gastronòmics o altres que contribueixin a modernitzar i diversificar l’oferta del festival”.
En fi, la corporació cerca propostes que, en essència, es basin en quatre grans característiques. Així, en primer lloc es demana que les idees tinguin en compte la creativitat i la innovació. “Les propostes han de plantejar un concepte renovat d’Andoflora, aportant un aire nou que la faci diferent i més atractiva tant per al públic local com per als visitants.” La cinamització comunitària i econòmica també seran molt tingudes en compte i “l’esdeveniment haurà d’integrar accions que afavoreixin la participació de les entitats locals (esbarts, escoles de música, associacions, etc.) i que tinguin un impacte positiu en el comerç local, els restaurants i altres sectors econòmics de la parròquia”. Hi haurà d’haver activitats per a tots els públics atès que, com s’ha reiterat, “el festival ha de ser inclusiu i oferir una programació variada que pugui atraure persones de totes les edats i interessos”. I, finalment, han de valorar aspectes ambientals. “Les propostes haurien de tenir en compte aspectes de sostenibilitat, ja sigui en l’elecció de materials, l’organització d’activitats o el foment de pràctiques respectuoses amb el medi ambient.”
Comentaris (4)