La Massana elimina l’hora gratuïta als aparcaments a aquells que no siguin residents al país

A partir del novembre, per poder beneficiar-se de la mesura caldrà tenir una targeta digital que impulsarà la societat gestora de les instal·lacions, Gavsa, a qui s’ha allargat la concessió més de cinc anys per compensar les pèrdues de la pandèmia

Montse Checa saluda el cónsol menor, Roger Fité, després de jurar com a nova directora de Cultura.
Montse Checa saluda el cónsol menor, Roger Fité, després de jurar com a nova directora de Cultura.

A partir del novembre, qui vulgui gaudir de la primera hora gratuïta als aparcaments de la Massana, sota gestió de Gavsa, haurà de tenir una targeta específica que impulsarà l’empresa. Qui no en disposi, pagarà des del primer minut. A més, aquesta targeta només la podran tenir els residents al país i sempre amb cotxes amb matrícula andorrana. La mesura permetrà un estalvi dels diners que, anualment, posa el comú per permetre aquesta acció. A banda, la corporació també ha allargat l’actual concessió durant cinc anys per compensar la societat per les pèrdues patides durant la pandèmia del coronavirus.

Actualment, als aparcaments comunals massanencs només es paga a partir de la segona hora d’estada. La primera és gratuïta, cost que assumeix el comú amb una partida anual de 230.000 euros que, però, habitualment es queda curta, fet que obliga a aprovar diners extra. A partir del novembre, això canviarà. Els 60 minuts de franc inicials no desapareixen, però s’acota de forma important qui se’n podrà beneficiar.

“El que volem, sobretot, és fer un estalvi i ordenar una mica tot això. No tothom valora aquesta hora gratuïta. Els habitants de la Massana i la gent dels comerços, sí”, ha comentat la cònsol major, Eva Sansa

Tot es farà a través d’una targeta digital que impulsarà Gavsa i de la qual se n’ha aprovat la creació en sessió de comú. Així, quan es posi en marxa, només qui la tingui -sigui en format físic sigui via aplicació al mòbil- s’estalviarà pagar la primera hora. La resta d’usuaris dels aparcaments ho hauran de fer des del moment que hi accedeixin. I aquí hi ha un primer punt: la targeta només la podran tenir residents al país -per tant, cap turista tindrà la possibilitat de demanar-la- i la mesura s’aplicarà només als cotxes amb matrícula andorrana.

I, per tant, això suposa que la fórmula general que ara s’aplica a la mesura desapareixerà. S’acotarà de forma important qui té la gratuïtat. “El que volem, sobretot, és fer un estalvi i ordenar una mica tot això. No tothom valora aquesta hora gratuïta. Els habitants de la Massana i la gent dels comerços, sí”, ha comentat la cònsol major, Eva Sansa.

Paral·lelament, i també vinculat a Gavsa, el comú ha validat l’ampliació de la concessió actualment vigent. Es fa seguint la disposició del pressupost de l’any 2022 que es va incloure per permetre tenir l’opció de recuperar les pèrdues produïdes arran de la pandèmia. L’empresa ha presentat un informe econòmic que apunta que entre març del 2020 i abril del 2021 van patir una reducció d’ingressos del 22%, fet que es tradueix en prop de 352.000 euros de davallada. Per recuperar-los, es considera necessari allargar el termini de gestió en cinc anys, quatre mesos i setze dies.

Això s’aplicarà tant per l’aparcament de la Closeta -el termini expirava l’any 2054- com els del Farré Negre (el de l’edifici de les Fontetes) i el del Prat de la Bellina. En aquests dos darrers casos, igual que amb la zona blava, el contracte acabava el 2056. Per tant, ara aniran més enllà, tot i que s’intentarà fer-ho de forma que tot finalitzi al mateix temps. L’allargament de la concessió ha estat validat pel comú, però amb l’abstenció de la minoria d’Amb Seny.

El conseller de la formació Guillem Forné ha admès que es tracta “d’una reivindicació que ve amb el suport de la legislació vigent”, però ha posat en relleu que “el temps del dany va ser de catorze mesos i, en canvi, Gavsa demana cinc anys”. Per tant, malgrat que la demanda ve “amb un estudi econòmic força complet”, consideren que “potser el termini és excessiu”.

En canvi, des de la majoria, el conseller de Finances, Agustí García, ha defensat la mesura. Posa en relleu que el temps d’allargament “és el resultat d’una fórmula financera” que ha tingut en compte “la pèrdua que va tenir” i, també, els tipus d’interès i altres factors.

CANVIS EN UNA PROMOCIÓ URBANÍSTICA A PAL

Per altra banda, el comú també ha validat el conveni al qual s’ha arribat amb la promotora Prat Solans, que vol impulsar un projecte immobiliari a Pal. L’acord, assolit, segons Sansa, “després de moltes reunions”, suposa una considerable reducció del nombre d’habitatges que es podrien construir. Així, se’n faran només 78 pisos, quan inicialment la previsió era de 162. A banda, l’empresa també es compromet a construir un dipòsit d’aigua que tindria un cost estimat de 200.000 euros. “La propietat està d’acord amb el comú amb que cal un model de creixement sostenible, equilibrat i coherent amb la capacitat de les infraestructures existents, per això a banda d’executar menys habitatges del que permet la normativa també es compromet a contribuir econòmicament a la construcció d’un futur dipòsit d’aigua a Pal”, ha explicat la cònsol major.

Justament, en la liquidació de comptes del primer semestre s’ha pogut constatar l’impacte que sobre les finances comunals tenen les mesures adoptades per frenar la construcció a la parròquia, com ara la suspensió de llicències. En aquest sentit, s’ha recaptat 1,2 milions menys en impostos directes que durant el mateix període del 2023 i 452.000 euros menys en concepte de cessions. Un menyscapte que, però, estava ja previst, segons ha apuntat García. De fet, ha apuntat que a l’hora de fer el pressupost ja es va calcular aquesta reducció i que, vista l’actual situació, es confia a complir els números estimats un cop finalitzi l’exercici. De fet, pel que fa a l’impost de construcció, ja s’ha assolit la xifra prevista -uns 600.000 euros- per a tot l’any i, per tant, es confia que la davallada acabi sent menys forta.

En la sessió, també s’ha aprovat una addenda al contracte entre les societats EMAP i Nord Andorrà per tal que sigui el comú de la Massana qui percebi el cànon derivat de l’explotació del parc solar del Planell de la Tossa. Això suposarà el 12,5% de la facturació de la instal·lació, el que s’estima uns 25.000 euros anuals. El ple s’havia iniciat amb el nomenament i posterior jura de Montse Checa, que serà la nova directora de Cultura.

Comentaris (8)

Trending