La Massana consciencia a grans i petits sobre els beneficis del compostatge

El comú ha presentat una campanya que es durà a terme en tres fases i la primera està centrada a les escoles i als padrins dels Horts Socials

Comentaris

Roger Fité durant la presentació de la campanya de compostatge.
Roger Fité durant la presentació de la campanya de compostatge. Comú de la Massana

El comú de la Massana ha presentat la campanya de compostatge amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la importància de la gestió sostenible dels residus orgànics. La iniciativa es durà a terme en tres fases, les quals la primera ja està en marxa i se centra en la formació a les escoles i a les persones grans. L’acte ha coincidit amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Des del setembre ja s’han dut a terme activitats de sensibilització i formació als tres centres educatius de la parròquia i també als Horts de la Gent Gran, on s’hi han instal·lat dos compostadors. L’objectiu és que aprenguin tot el procés de compostatge: des de la recollida i tria de residus orgànics fins a la producció de fertilitzant natural.

El cònsol menor massanenc, Roger Fité, ha explicat que, a banda de les sessions formatives ja ha començat la part pràctica dotant els centres escolars de diferents tipus de compostadors: d’una banda, els bocashi, que es poden tenir a la mateixa aula i que produeixen un fertilitzant líquid natural; d’altra banda, els tradicionals, que segueixen un cicle lligat amb la temperatura ambiental; i, finalment els dinàmics, semblant als tradicionals, amb un procés més curt, que dura unes sis setmanes.

El fertilitzant natural que s’obté es pot utilitzar per adobar les plantes del mateix centre, dels Horts de la gent gran i també a les zones enjardinades de la parròquia, ja que es pot emmagatzemar. Després d’aquests primers mesos, els alumnes ja estan plenament implicats en el projecte.

La següent fase del projecte es durà a terme de cara al 2025 i s’implicarà la ciutadania que vulguin tenir compostadors a casa seva per gestionar els seus residus orgànics de manera autosuficient. Finalment, la darrera fase consistirà en la creació d’un element comunitari, on els veïns podran dipositar els seus residus orgànics per ser compostats de manera col·lectiva.

ACTIVITATS A ESCALDES

Per la seva banda, Escaldes també ha preparat una sèrie d’activitats per aquesta Setmana de Prevenció de Residus, totes amb l’objectiu de “conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de reduir la brossa i fomentar pràctiques més sostenibles”. Així, es farà un taller de furoshiki, tècnica tradicional japonesa de teixit plegat i nusos, que permet embolicar objectes amb tela per evitar l’ús de paper i plàstics d’un sol ús a la vegada que, ja dijous, tindrà lloc l’entrega dels premis del 18è Concurs d’Iniciatives Ambientals.

Comentaris

Trending