L’esdeveniment ha estat presentat aquest dimarts pel conseller de Medi Ambient del comú massanenc, Sergi Gueimonde. En aquest sentit, ha volgut recordar que l’obtenció del segell Starlight “ens obre les portes a muntar tota una estratègia al voltant de l’astroturisme, un sector que està clarament a l’alça”. Així, ha avançat que “la programació del festival ens mostra diferents possibilitats ludicocientífiques que ens dona l’observació de la via làctia”.
L’acte central serà el dissabte, 8 de juliol, a tres quarts d’onze de la nit, amb l’apagada total de la il·luminació del poble d’Arinsal, per tal de poder observar els estels i constel·lacions. Els participants hauran de fer prèviament la inscripció, que donarà accés als grans telescopis que s’instal·laran a l’aparcament del Surf i també a una ruta guiada per les constel·lacions i les seves llegendes, que es farà al camp de futbol. Hi haurà tres sessions guiades, una en català, l’altra en castellà i la darrera en castellà i francès. El cost de la inscripció és d’un euro i la recaptació serà per a l’associació Laika.
El Festival compta amb la col·laboració de l’Associació de Fotografia de les Valls del Nord, que ha cedit la imatge per al cartell i que ha programat una sortida d’astrofotografia per divendres, 7 de juliol, a l’aparcament de Comallemple, un dels millors punts per a l’observació de la via làctia. Per al públic infantil hi haurà tallers de manualitats a les Fontetes i un espectacle musical, ‘Mil cent i un Estels’, a Arinsal, amb Alexandre Bonanit i Laia Pedrol, que faran un viatge per les històries i llegendes de les constel·lacions. Pel que fa al públic adult s’han programat dues conferències científiques d’interès general: el doctor Kike Herrero parlarà sobre la possibilitat que hi hagi vida més enllà del sistema solar i l’astrofísic Joan Anton Català oferirà una xerrada sobre la geopolítica de l’espai.
El Festival compta amb la participació de més d’una dotzena de restaurants d’Arinsal, que durant tot el dia oferiran tastets de gastronòmic amb plats i postres tematitzats. Una aposta que, de fet, es mantindrà la resta de l’any. “A partir d’ara, l’astronomia serà un dels puntals de la nostra oferta turística i aquesta combinació és només un exemple d’una de les múltiples possibilitats que ens ofereix aquest producte”, assegura el conseller de Turisme i Comerç, Josep Maria Garrallà. En aquest sentit, ha destacat que aquesta modalitat permet desestacionalitzar l’arribada de visitants a la parròquia ja que “l’observació de la via làctia està oberta durant tot l’any”.