La Llacuna, “el bressol de la cultura d’Andorra la Vella” celebra 20 anys

Una instal·lació artística produïda per l’Escola d’Art, un col·loqui sobre el present i el futur de la cultura popular i un espectacle de carrer formen el programa d’actes; la cònsol menor de la capital, Olalla Losada, ha deixat clar que, de moment, no hi ha cap intenció de traslladar l’edifici

Jan Cartes i Olalla Losada durant la presentació del actes del 20è aniversari de La Llacuna. Albert Sanjuan

El Centre Cultural de la Llacuna està d’aniversari. Celebra vint anys i des del comú d’Andorra la Vella no volen perdre l’oportunitat de celebrar-ho com es mereix. Un espai que al llarg de tot aquest temps, segons la cònsol menor, Olalla Losada, “s’ha convertit en el bressol de la nostra cultura no només d’Andorra la Vella, sinó del país”. S’ha preparat un programa amb tres actes per mostrar la connexió de les disciplines que hi prenen part, així com un col·loqui sobre el futur de la cultura popular i l’espectacle de carrer ‘Folgados’ guanyador del 22è Premi Max.

El 15 de setembre del 2004 es va inaugurar el Centre Cultural de la Llacuna i ja han passat vint d’anys. Es podria dir que el temps passa molt de pressa i per les instal·lacions han passat moltes persones, ja sigui per l’Escola d’Art, l’Aula de Teatre i Dansa i per l’Institut de Música. Dades concretes, però no s’han volgut avançar i des del comú es volen esperar al pròxim dimarts, que serà quan es doni el tret de sortida als actes de celebració.

Losada té clar que aquests vint anys “s’han de celebrar”, tot i que la festa grossa segurament es farà per les noces de plata. “És un lloc on han crescut els nostres artistes i aquest centre s’ha convertit en el bressol de la nostra cultura, no només de la parròquia, sinó del país”, ha dit.

La cònsol menor ha deixat clar que La Llacuna es queda on és, tot i les intencions de la corporació d’augmentar el nombre d’usuaris. “Portem poc temps per desmantellar la solera que té”. Afegeix que està en un lloc cèntric i abans de treure un edifici com aquest cal estudiar molt bé què volem fer i com volem créixer”.

PROPOSTA HETEROGÈNIA

Des del comú s’ha dissenyat un programa d’actes per commemorar aquesta efemèride i que començarà el pròxim dimarts 24 de setembre amb la inauguració de la instal·lació artística que porta el nom de ‘Lligams’. Estarà produïda per l’Escola d’Art, que vol esdevenir una metàfora dels vincles i complicitats que han tingut lloc al llarg d’aquest temps entre les diferents disciplines artístiques presents: les arts plàstiques i visuals, la música, el teatre i la dansa.

S’ha pensat un espai de debat sobre el present i el futur de la cultura popular i les seves diferents manifestacions i, per aquest motiu, el 2 d’octubre hi haurà un col·loqui. Hi prendran part el membre de la Taula nacional de les falles de les Valls d'Andorra i president de l'Associació Cultura Popular d'Ordino, Albert Roig; l’antropòleg i director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella; la investigadora i antropòloga Mireia Guils i el director de l’Escola de Folk del Pirineu, Isidre Peláez, entre altres.

La cirereta del pastís la posarà l’espectacle de carrer ‘Folgados’ de David Moreno i Cristina Calleja. Va guanyar el 22è Premi Max i la plaça Guillemó tindrà un piano de cua penjat a vuit metres d’altura. Tot plegat una oda a l’amor, a la superació als anhels de l’ésser humà i a la bellesa de la vida.

CONSERVATORI

D’altra banda, Olalla Losada ha explicat que l’Institut de Música ja se’l pot anomenar conservatori després que hagin rebut el vistiplau del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats. En aquest sentit, ha dit que “tots els cursos estaven pensats en aquesta direcció i el seu programa era l’adequat”.