El cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, ha donat detalls del que està passant. I ha explicat que des que es va constatar la inundació no s’ha tornat a fer anar més l’equipament per no malmetre’l més o, en tot cas, per no alterar-ne l’estat. La sala negada que va quedar negada “amb un metre i mig d’altura d’aigua” resguarda més de 32 bombes i el sistema electrònic que són l’essència de l’equip que fa funcionar les fonts, especialment quant a les coreografies. Entre dijous i divendres “es va fer un pla d’actuació per extreure aquesta aigua”, ha explicat González.
El cònsol de la capital, just a la plaça de la Rotonda, ha confirmat que el cabal del riu és aquesta primavera tres vegades superior al de l’any passat, però està “dins els llindars habituals, i fins i tot una mica per sota, del que és un riu de muntanya”. El que sobta, encara que no ho ha dit González amb aquestes paraules, és que la sala tècnica en qüestió no estigués preparada per esdevenir inundable i les bombes que hi ha en el seu interior tampoc no eren del tipus inundable, que existeixen. L’espai “no estava preparat per rebre inundacions”, ha dit González.
“La direcció facultativa ens ha exposat la necessitat de treure totes les bombes i retornar-les o al fabricant o al proveïdor perquè n’analitzin l’estat i es reparin. És una operació gens fàcil i que ens porta a estar entre un mes i dos mesos i mig sense bombes”
Davant de la situació, aquest dimarts es va reunir totes les parts concernides (direcció facultativa, propietat delegada, equip de manteniment…) i, segons el cònsol, “vaig ser molt estricte en demanar, sobretot, solucions”. González ha explicat que es va exigir una proposta per resoldre el problema per aquest migdia. “La direcció facultativa ens ha exposat la necessitat de treure totes les bombes i retornar-les o al fabricant o al proveïdor perquè n’analitzin l’estat i es reparin. És una operació gens fàcil i que ens porta a estar entre un mes i dos mesos i mig sense bombes”, ha indicat el mandatari comunal, que ha indicat que com que “aquesta solució no la veiem” s’ha convocat un saig perquè aixequi acta de l’estat actual de la maquinària i s’ha contractat un pèrit perquè analitzi la situació i miri de determinar les causes que van comportar la inundació.
Sergi González ha recordat en diverses ocasions que malgrat ser voluminós el cabal del riu no és res fora del normal per a un riu de muntanya. De fet, ha exposat també, quan es va promoure a l’inici el projecte es va recordar que eren les primeres fonts d’aquestes característiques que es muntava en un riu d’alta muntanya. El cònsol ha assegurat que no es pot garantir del tot que les bombes hagin quedat danyades, però no sent inundables i havent estat submergides “quatre, cinc, sis hores”, tot fa témer el pitjor, més quan la sala “no estava pensada perquè hi entrés aigua. Hi ha diversos elements d’electricitat”. Però no s’ha volgut posar en marxa res per un “tema ètic” i d’aquí que ara s’hagin activat el saig i el pèrit jurat.
González ha indicat que pressuposava que l’equipament estava “dimensionat i projectat” perquè el cabal del riu estigués en uns nivells normals i ha recordat que el 29 de juny de l’any passat es va fer la recepció provisional i no era fins al 29 de juny d’aquest any que s’havia de fer la recepció definitiva. Per tant, la instal·lació encara està en garantia i els adjudicataris del projecte s’haurien de fer càrrec dels “danys que puguin passar”. Per això ha demanat el cònsol a totes les parts “que facin un pas endavant” per resoldre la situació el més aviat possible.
ATRACCIÓ TURÍSTICA
I és que el cònsol ha recordat que les fonts lluminoses són una atracció turística i, per tant, “han de funcionar, han d’anar”. González ha reconegut que ell era molt escèptic amb el projecte però que un cop s’han invertit 4,5 milions en el conjunt del projecte, el comú “aposta” per la iniciativa i, per tant, ha de rutllar tot de la manera escaient. El cònsol ha reconegut que fa temps que hi ha algunes petites desincronitzacions i desajustos -“accions puntuals en el funcionament del sistema hidràulic”- però que res tenen a veure amb la situació actual, que ha encoratjat a resoldre en els millors terminis.
Sergi González ha explicat també que avui mateix ha contactat amb el ministre de Turisme, Jordi Torres, igual com ha fet també amb el cap de la minoria i excònsol de la paròquia David Astrié, per comunicar-los la situació. En el cas de Torres la comunicació era deguda al fet que hi havia previst per al 9 de juny el concert de final del ClàssicAnd que tenia les fonts i les seves coreografies, que s’estaven preparant de manera exclusiva, com a unes de les protagonistes. En aquest sentit, el cònsol d’Andorra la Vella s’ha posat a disposició de la direcció artística i d’Andorra Turisme per poder trobar una altra ubicació o buscar una alternativa.
Comentaris (48)