L’estudi ha estat analitzat aquest dimarts en la reunió dels mandataris comunals. I tots ells han deixat clar que volen cobrar aquests diners, que procedeixen de les transferències que, malgrat la voluntat inicial del Govern, no van quedar congelades el 2017 perquè la mesura no va obtenir el suport parlamentari que requeria. Calia una doble majoria, de consellers parroquials i nacionals, i la votació contrària dels tres parlamentaris del Partit Socialdemòcrata, entre els quals l’actual cònsol escaldenca, Rosa Gili, va tombar la proposta.
El Govern va fer el gener del 2019 un pagament de 7,5 milions d’euros. Per als comuns, però, encara queden pendents set més. Fa unes setmanes, en sessió parlamentària, Jover va negar aquest extrem, tot assegurant que el càlcul de transferències s’ha de fer seguint els ingressos d’impostos i taxats cobrats de forma efectiva i no pas els liquidats. Al seu entendre, la regularització de fa dos anys ja hauria tancat tot el deute.
Els comuns, però, mantenen una postura diametralment oposada. I la pensen defensar fins al final. Més quan l’informe jurídic demanat ara fa unes setmanes els atorgaria la raó. Per una banda, efectivament hi ha un deute i, per l’altra, encara es té temps per reclamar-lo. “Més enllà que no està prescrit, també cal dir que l’informe ens dona la raó a nivell del saldo pendent que ens deu Govern”, ha explicat el cònsol canillenc, Francesc Camp.
Amb aquest document a la mà, la voluntat dels catorze mandataris comunals és clara: s’insistirà davant l’executiu. “Ens emplacem a una nova reunió amb Govern perquè volem parlar tranquil·lament”, ha indicat Gili. Ara bé, també sent conscients que el rellotge corre. I és que el termini de prescripció es compliria al setembre.
Per ara, es manté la via del diàleg, però no es descarta la via judicial. “Ara ens hem de seure. Tenim un marge de temps i uns mesos abans que prescrigui. Posarem en coneixement de Govern els punts que demostren que tenim raó i esprem que, a partir d’aquí, es pugui arribar a un acord”, ha indicat Camp, tot advertint que “ja veurem després el que calgui fer” i que “la postura d’anar a la Batllia hauria de ser molt madurada i reflexionada, un cop tinguem clar quina és la seva posició definitiva”.
Per la seva banda, Gili ha remarcat que “queda clar que ens reafirmem en reclamar aquests diners”. A la vegada ha avisat que “no ens agradaria anar a la Batllia” i ha apuntat que “no estem en aquest punt”, ja que “volem parlar amb Govern i veure si podem reconduir el seu posicionament”.
Comentaris