En aquesta primera fase, es planteja actuar en tres punts que van ser altament conflictius en el primer episodi del 14 de juny. “Es vol solucionar, en primer lloc, la problemàtica d’aquesta part baixa”, ha explicat Filloy. Així, es planteja fer, en un termini màxim de deu setmanes, una millora de la capacitat de drenatge d’aquesta carretera general, feines d’estabilització i una millora de la capacitat hidràulica.
En concret, Filloy ha explicat que els tres punts principals en els quals s’actuarà seran la borda de l’Arena, el torrent dels Nyerros i el seu encreuament amb el riu d’Aixàs. El ministre ha explicat que, en aquests punts s’havia fet evident que “calia actuar ràpidament”, per això s’han licitat les obres i es busca posar-les en marxa tan aviat com es pugui. D’altra banda, en la hipotètica segona fase, Filloy ha indicat que s’estudiarà la carretera secundària d’Aixàs, per veure com es pot sanejar de la millor manera possible.
Totes aquestes explicacions s’han fet front a una vintena de veïns de Bixessarri, Aixàs i Canòlich, que han acudit a la reunió que les autoritats els havien proposat per traslladar-los els seus neguits i suggeriments. El cap de Govern, Xavier Espot, ha aprofitat l’ocasió per traslladar als presents les diverses actuacions que s’han fet a la CG6 des del 2005, amb una despesa de més de 3 milions d’euros en total. Amb aquesta exposició, Espot ha volgut deixar palès que “pot semblar que l’hem descuidada, però no és pas així”. A més, ha indicat que es tracta d’una carretera d’alta perillositat, en la que és molt complicat, o pràcticament impossible, aconseguir el nivell de seguretat estàndard.
Els veïns, per la seva banda, han traslladat a les autoritats presents diverses propostes i problemàtiques que han detectat als pobles i que s’haurien d’actuar per augmentar la seguretat de la zona. A més, també s’ha qüestionat com es gestionarà la circulació de vehicles durant el temps que durin les obres. Segons s’ha explicat, es farà per trams perquè afecti el menys possible.