“La situació actual és molt complexa, i el sector de la construcció necessita abocadors”, ha explicat el ministre Portaveu, Eric Jover. Aquesta competència, com s’ha recordat en nombroses ocasions sempre que s’ha parlat d’aquesta problemàtica, és comunal. Han de ser les parròquies qui donin una solució definitiva. Però, mentre que es pugui arribar a aquest punt, que es pot allargar força, i veient l’actualitat crítica i el tancament pròxim de Beixalís per saturació, i del Maià per climatologia, el Govern ha decidit donar una mesura temporal.
Aquesta solució provisional és la de donar l’oportunitat a empreses del país perquè puguin construir CTPT. “Al Govern volem ajudar perquè no hi hagi forats temporals mentre s’aporten les solucions definitives”, ha assenyalat Jover. Per tant, es presentarà un plec de bases on es defineixin totes les condicions administratives, tècniques i econòmiques que han de complir les entitats per poder implantar i gestionar els centres provisionals.
Entre aquestes característiques, destaca la limitació de la capacitat, que serà d’entre 175.000 i 350.000 tones d’emmagatzematge. A més, únicament es podrà rebre material d’obres que s’estiguin realitzant al país. També ha assenyalat Jover que hi haurà una política de no priorització de constructores. Unes no podran anar davant d’altres per qüestió de favoritisme o relació laboral o personal. La durada d’aquesta llicència serà de màxim un any, i es té el compromís de retornar el terreny al seu estat original.
Així mateix, Jover ha explicat que els titulars de les llicències tindran dret a rebre un cànon per part de les empreses que portin terres. Existeixen tres trams diferenciats en aquest sentit. Un serà el preu de recepció, emmagatzematge i control de residu, l’altre la càrrega i transport a l’abocador definitiu, i el cànon d’aquest abocador definitiu.
Comentaris