“Escaldes és la parròquia que té el camí empedrat i és la que pot ser més vulnerable a qualsevol tipus de no regulació”, ha assenyalat Gili. Així, i fent referència a les nombroses activitats que s’organitzaran aquest estiu al voltant de la borda de Ramio que s’ha rehabilitat i llogat, s’ha tancat l’accés rodat a la zona. La proposta ha comptat amb el suport de la minoria, que ha fet les seves esmenes al nou text i que s’ha mostrat conforme amb aquesta prohibició. Era una mesura que ja es preveia a nivell general per a tota la Vall, però Gili ha decidit portar-la endavant pel seu compte.
L’ordinació que s’ha aprovat durant la sessió del consell de comú, amb el suport de la minoria demòcrata, el que fa és limitar l’accés rodat, siguin o no motoritzats. S’han inclòs certes excepcions, com els vehicles adscrits al Govern o d’emergències quan estiguin realitzant un servei públic, entre altres. Així mateix, també s’ha incorporat una esmena de la minoria que fa referència als permisos que es poden donar als vehicles privats en certes excepcions, i la priorització de l’ús de l’helicòpter sempre que sigui possible. D’aquesta manera, Gili ha assenyalat que es concreta més específicament amb ordinacions anteriors d’Escaldes i, sobretot, amb el pla de gestió del 2011.
De fet, la prohibició de l’accés rodat és una mesura que ja s’havia contemplat amb la comissió de la resta de comuns, i que Escaldes ja tenia regulat. Per tant, la justificació que ha ofert Gili és que es tenia dintre dels compromisos electorals, “des del primer dia vam apostar per protegir el camí empedrat”. Així mateix, ha fet referència al lloguer que té el comú a la borda de Ramio i que s’espera que tingui força activitat aquest estiu, “passaran moltes coses a la vall, i volíem clarificar la situació”. D’aquesta manera, assenyala, “s’ha dit clarament que qui accedeixi pot ser multat”, afegint que “10 anys després (del pla de gestió de 2011), hem pensat que era necessari remarcar la situació”.
“Allà es comprèn que es poden fer coses conjuntes a les zones que són bipartides o tripartides, i evidentment s’ha de parlar amb aquells que es comparteix”
En aquest sentit, Gili no s’ha volgut pronunciar sobre un trencament amb la resta de comuns que formen la comissió. Si anirà per lliure amb tot el que respecta al Madriu, no ho ha concretat. El que sí que ha assenyalat, de nou, és que la mesura entra dintre del pla de gestió que es va signar al 2011. “Allà es comprèn que es poden fer coses conjuntes a les zones que són bipartides o tripartides, i evidentment s’ha de parlar amb aquells que es comparteix”, ha explicat. Però, també ha remarcat que “quan es parla del territori d’Escaldes, es té legitimitat i ens remetem al pla de gestió i les competències de cada comú, i cadascú pot fer la seva administració única”. Per tant, ha deixat palès que el que passa a territori escaldenc, sigui Madriu o no, és problema d’Escaldes.
La minoria ha estat conforme amb aquesta ordinació i ha donat suport al text presentat que, de fet, inclou una modificació dels demòcrates. Així, el conseller Miquel Aleix, ha assenyalat que “pensem que és un bé cultural que és essencial protegir-lo”. Per tant, ha explicat que “si el comú fa una ordinació, ha de ser amb unanimitat de tots els representants, que tenim l’interès màxim a conservar la vall”. Núria Barquín ha afegit que “ja s’havia treballat amb tots els comuns, per això hem donat suport”.