Garantia de 2 milions per part de Saetde per avalar que complirà les inversions de la nova concessió

El contracte estableix un pla obligatori el calendari del qual només es podrà modificar si amb el comú es pacta que hi ha una altra actuació “prioritària” o si el cost real d’un projecte supera en un 20% l’estimat actualment; també hi haurà un règim de sancions de fins a 500.000 euros

Representació del futur edifici de serveis al Pas, un dels projectes inclosos al pla d'inversions.

Un dels punts essencials de la nova concessió del domini esquiable d’Encamp és que Saetde es compromet a impulsar importants inversions al llarg dels pròxims anys. En concret, 100 milions d’euros fins al 2035. El contracte ja signat fixa un calendari, però també la possibilitat de modificar-lo en determinades condicions. Entre elles, que el cost real d’un projecte sigui excessivament superior a l’estimat actualment. També s’estableixen unes garanties per al compliment del pacte, en circumstàncies normals. Entre elles, que l’empresa ha d’oferir una garantia bancària de dos milions d’euros fins a fer aquestes obres. A la vegada, també s’estableixen sancions de fins a mig milió d’euros en cas de no complir-les.

Així s’ha posat negre sobre blanc en el contracte tancat i ara elevat a públic entre Saetde i el comú. Com s’ha dit, una part clau de la nova concessió era la possibilitat que la societat impulsés aquests projectes al domini esquiable amb prou temps al davant per poder amortitzar-los. Amb 50 anys que comencen a comptar ara, es considera suficient. Així el document ja estableix un primer pla d’inversions fins al 2035, per un valor de 100 milions d’euros.

Aquestes se centraran especialment en dos punts. Un, el Pas de la Casa. L’altre, el desenvolupament de les zones incorporades al domini esquiable, prop del pic del Maià. El document deixa clar que el pla és “d’execució obligatòria” i aquest inclou la reforma de l’avinguda d’Encamp conjuntament amb el comú -fins a un import màxim de 3,5 milions-, la construcció d’un edifici de serveis i l’ordenació del carrer Bearn (12 a executar entre 2024 i 2027), el remuntador fins al pic del Maià i un restaurant panoràmic (21,3 a realitzar entre el 2027 i el 2030), la remodelació de l’edifici de serveis a Grau Roig (2,5 -entre 2030 i 2032-) i un nou restaurant a Abelletes (3,5 -entre 2032 i 2035).

El contracte estableix un pla “d’execució obligatòria” que inclou, fins al 20235, la reforma de l’avinguda d’Encamp conjuntament amb el comú, la construcció d’un edifici de serveis i l’ordenació del carrer Bearn, el remuntador fins al pic del Maià i un restaurant panoràmic, la remodelació de l’edifici de serveis a Grau Roig i un nou restaurant a Abelletes

Aquestes actuacions són, com s’ha dit, prioritàries, però n’hi ha d’altres previstes com ara remuntadors i ginys a la zona del Maià, diferents edificis de servei i, fins i tot, projectes per habilitar allotjaments per als treballadors. Com s’ha dit, en total una previsió de 100 milions. El document apunta que aquesta proposta “s’ha elaborat prenent en compte que es mantindrà durant el període d’execució la normal conducció de l’activitat social segons els antecedents històrics, que existirà un marc normatiu que permetrà l’execució de les inversions sense impediments ni restriccions que incrementin greument la seva onerositat i que es comptarà amb la col·laboració d’administracions i les altres persones i entitats que resultin afectades o que afectin la realització de les inversions”.

I, amb aquesta “assumpció”, el contacte estipula que “l’execució del pla obligatori fins al 2025 és preceptiva per SAETDE”, tot i que també estableix vàries excepcions. Una, que “altres inversions no esdevinguin d’interès prioritari per a la concessionària i consensuades amb el comú”. Un segon punt que podria fer modificar el programa seria que “el cost individual d’execució de les inversions superi el 20% del cost pressupostat”. En aquest cas, “caldrà reajustar el calendari de realització”. Aquest darrer punt, però, no serà d’aplicació per a la reforma de l’avinguda d’Encamp, on el compromís de Saetde no superarà en cap cas els 3,5 milions indicats.

Pel que fa a la resta d’inversions -aquelles que són “recomanades”, el contracte accepta que “el pla és un document viu que s’haurà d’anar adaptant en funció dels resultats i de l’evolució de l’activitat de Saetde, així com en funció de les noves circumstàncies que es vagin produint en l’explotació de l’estació de muntanya”. Així doncs, es remarca que “el calendari s’adequarà a les necessitats estratègiques i operatives de la societat”.

I com s’assegura el comú que Saetde efectuarà, en condicions normals, les inversions planificades. Doncs, bàsicament, amb dos mecanismes. El primer, el fet que s’ha establert que la societat ha lliurat una “garantia bancària” a favor del comú per valor de dos milions d’euros. Aquesta serà “executable a primer requeriment” i només serà retornada i cancel·lada una vegada executades les inversions. Se suma, de fet, a la que haurà de consignar l’empresa com a garantia de compliment del contracte, en aquest cas més baixa, de 250.000 euros.

A banda, en el seu punt dinovè, el contracte de concessió també estableix un règim d’infraccions i sancions al qual s’arrisca la concessionària si incompleix el pactat. En aquest punt, es considerà una falta molt greu incomplir el pla d’inversions obligatori -també es parla d’altres males praxis com ara no abonar el cànon o cessar sense causa justificada l’activitat durant un mínim de tres mesos-. El document preveu com a càstigs multes d’entre 100.001 i 500.000 euros.

INVERSIÓ EN ENERGIA RENOVABLE

El contracte també estableix el compromís de Saetde “d’impulsar la producció d’energies renovables” per “reduir la petjada de carboni de la seva activitat”. Aquest s’haurà de traduir en inversions per valor de 10 milions d’euros al llarg del període de concessió i, com a mínim, un dels projectes haurà de ser la construcció d’un parc solar situat a la zona intermèdia del Funicamp “quan els seus compromisos d’inversió li ho permetin”.

El projecte presentat en el seu dia per a la societat també contemplava altres instal·lacions. És el cas de plaques fotovoltaiques a la zona del Maià i a diferents edificis de l’estació o també d’un parc eòlic. En tot cas, l’acord amb el comú indica que l’autoconsum no serà gravat pel cànon de la concessió. Ara bé, si es generen excedents d’energia i aquesta s’injecta a la xarxa, venent-la a FEDA, els ingressos se sumaran a la part del cànon per altres activitats externes, que fixa un 6% de la facturació per a la corporació.