Així ho han explicat Laura Mas i Maria del Mar Coma, cònsols majors d’Encamp i Ordino, respectivament, després de la reunió mensual de mandataris comunals. “Volem tenir unes millors tarifes i finançament”, han comentat, tot recordant que “el darrer cop que es van revisar va ser durant la pandèmia”. I, en aquest temps, la conjuntura ha canviat força.
Per exemple, els tipus d’interès s’han disparat. Del 0% que es pagava llavors, l’euríbor està per sobre de 3%. I això encareix el que es paga. També es remarca que, en els darrers temps, la majoria de comuns han fet un esforç per controlar el seu endeutament i tenir unes finances “sanejades”.
“Es va demanar una millora de condicions. Vam dir que s’ho plantegessin i ens ho posessin per escrit. Ara esperem la resposta”, ha comentat la cònsol major ordinenca, Maria del Mar Coma.
En la reunió, segons s’ha indicat, es va plantejar aquesta demanda, sense, però fixar cap postura concreta. Actualment, per a la majoria de préstecs i pòlisses, s’aplica l’euríbor més un diferencial de l’1,60. Es vol reduir, sí, però no s’ha fixat cap posició de partida en una hipotètica negociació amb el sector financer.
“Es va demanar una millora de condicions. Vam dir que s’ho plantegessin i ens ho posessin per escrit. Ara esperem la resposta”, ha comentat Coma. En aquest sentit, es posa en relleu la sensació que “han de tenir en consideració que les nostres finances estan bastant sanejades”.
Per altra banda, els cònsols també han acordat demanar una reunió amb responsables de Protecció Civil i amb la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné. El motiu, que el reglament que estableix els requisits i mesures a prendre a l’hora d’organitzar un esdeveniment o activitat multitudinària no acaba de convèncer. Especialment, pel que fa a aquells actes més populars i culturals, com ara les escudellades. S’entén que es demanen unes exigències que “cal matisar”.
“Els comuns fem moltes activitats i hem detectat algunes particularitats que volem tractar per poder-les modificar”, ha explicat Mas. Així, en la reunió s’ha decidit que dos dels mandataris representaran totes les corporacions en aquesta trobada. “Hi ha esdeveniments de caire festiu i popular on potser alguna cosa, com ara posar agents de seguretat i de protecció, no caldria”, ha indicat.
LLEI DEL CENS
Per altra banda, els mandataris comunals s’han donat un marge de temps perquè aquells que han arribat als comuns després de les eleccions del desembre puguin analitzar la proposició per canviar la Llei del cens que es va consensuar en el darrer mandat. El text preveu dues línies principals. Per un costat, adaptar-lo a legislació que s’ha modificat recentment, com ara la de Protecció de Dades. Per l’altre, una millor coordinació entre corporacions. Per exemple, es vol que no calgui donar-se de baixa a un comú i després d’alta a l’altre. Que tot just amb el segon tràmit sigui suficient i que entre corporacions es comuniquin les dades. D’aquesta forma, també es confia que es pugui fer una millor neteja del llistat d’habitants de cada parròquia per apropar-se a la xifra real.
Ara, es deixarà marge per a dues reunions de cònsols més abans de tancar el text definitiu. Posteriorment, es vol presentar als grups parlamentaris i, ja després, entrar-lo a tràmit al Consell General. A partir d’aquí, admeten els mandataris, els tempos ja dependran de la cambra.
Per altra banda, també s’ha decidit reactivar la comissió interparroquial dels serveis de circulació. L’òrgan tindrà una clara missió els pròxims mesos: consensuar els diferents reglaments que emanen de la nova llei dels urbans, aprovada la passada legislatura. “Hi ha una llei i set cossos, però cada cop han d’estar més unificats”, ha apuntat Mas.