Escaldes vol impulsar circuits d’aigua termal i un barri-mercat alternatiu a la part alta

El comú ha convocat el concurs d’idees per tirar endavant el projecte ‘Caldes’, que vol crear itineraris que permetin potenciar la vida cultural, comercial i artística de la parròquia

La font del roc del Metge és un dels punts en els quals es vol actuar.
La font del roc del Metge és un dels punts en els quals es vol actuar.

El comú d’Escaldes-Engordany ha donat el tret de sortida a un dels projectes clau del programa electoral amb el qual el Partit Socialdemòcrata (PS) va guanyar les eleccions del passat desembre. ‘Caldes’ és el nom i pretén crear recorreguts per la parròquia que permetin descobrir i potenciar el termalisme però també la vida artística, cultual i comercial de la part alta. De fet, la voluntat és que hi hagi una multitud d’actuacions que promoguin diferents punts del nucli urbà, des de Caldea a la zona de pont d’Engordany passant per, entre altres, la plaça Santa Anna o la de la Creu Alta.

Des de la corporació s’ha convocat un concurs d’idees per recollir diferents propostes per a una iniciativa que s’anirà impulsant al llarg dels tres anys que resten de mandat. La voluntat és anar més enllà de la idea inicial de construir unes basses d’aigua i crear punts a diferents punts que recordin el termalisme i també encetar “un programa d’iniciatives artístiques, comercials i culturals que generen participació ciutadana, l’embelliment del paisatge urbà, cultural i natural i la revitalització de la identitat comercial i turístiques d’aquestes zones”.

Es crearan fins a tres recorreguts per les zones històriques de les parròquies, algunes de les quals es consideren desaprofitades

Es tracta d’un projecte, així ho deixa clar el plec de bases del concurs, molt ambiciós pel que fa a la seva expansió. Es crearien fins a tres recorreguts que abastarien bona part de la parròquia. El primer enllaçaria el pont d’Engordany, el passeig del riu, la placeta del Madriu, el pont de la Tosca, el safareig i el camí del Barri i el d’Engolasters. El segon aniria de la plaça Santa Anna fins a la d’Engordany, passant per punts com el camí d’Ensucaranes, el de la Drecera o la plaça de la Creu Blanca. Per últim, el tercer es mourà entre Caldea i Santa Anna, a través del passeig del Riu.

Es considera que aquests tres trams “constitueixen una part de l’eix del desenvolupament estratègic de la parròquia”, el “nervi i el motor del desenvolupament cultural, social, mediambiental, agrícola, turístic i comercial de les parts altes”. A banda, permeten relacionar, per una banda, el Madriu i, per l’altra, Caldea. El projecte, es deixa clar, busca ser “innovador” i convertir-se “en un element dinamitzador” d’Escaldes i s’allargarà durant tres anys, del 2021 al 2013.

Es vol que qui es presenti al concurs ho faci amb un equip “multidisciplinari” que inclogui des d’arquitectes a artistes i també professionals de ciències com l’enginyeria, la sociologia o la història, entre altres. Posteriorment, les propostes treballades seran treballades amb la participació de la ciutadania. Entre altres, es volen crear zones de passeig saludables, itineraris històrics i culturals i també un eix comercial que afavoreixi “un mercat alternatiu i les botigues de proximitat amb productes locals” amb una oferta de “menjar al carrer de qualitat” acompanyada d’una “programació artística”. L’objectiu és que totes aquestes zones tinguin “un ambient que faci d’aquests llocs històrics espais on fer vida cultural i experimentar l’Slow Shopping”.

El concurs es divideix en tres àmbits: espais per gaudir de l'aigua termal, activitats per dinamitzar la vida cultural i impuls d'activitats comercials creatives

El concurs està dividit en tres àmbits. El primer, centrat a crear “espais per al gaudi de l’aigua termal”, que actuarà sobre punts com la placeta del Madriu, Santa Anna, el parc de la Mola o el roc del Metge, entre altres. L’objectiu és “crear nous espais d’aigua i annexes” amb un “ús estètic, lúdic, recreatiu, esportiu i relaxant de l’aigua en diferents temperatures”.

El segon àmbit vol que es proposin activitats permanents i temporals per a dinamitzar la vida cultural. Es vol establir “un programa integral de conservació i de revaloració dels béns i espais culturals”, com ara els ponts de la Tosca i d’Engordany, que permeti “aturar el procés de deterioració” a la vegada que es facilita la visita. A la vegada, es vol crear una “sèrie sonora immersiva” que narri amb documents d’arxiu i recreacions teatrals, radiofòniques o audiovisuals la història de la gent d’Escaldes. Per últim, es vol que els concursants proposin un programa d’iniciatives artístiques.

La tercera pota del concurs d’idees aposta per la creació d’un “barri alternatiu” a través de l’impuls “d’iniciatives comercials i creatives”. Es vol que, “aprofitant tots els espais disponibles i les botigues desocupades” es tiri endavant “un mercat de carrer polivalent” amb productes i serveis locals. “Es  demanen  doncs  idees  per  posar  en  valor  els  negocis  familiars  existents donant-los un nou espai de visibilitat per a millorar el coneixement i la venda dels seus productes i serveis. Es tracta alhora de promoure els petits negocis alternatius existents i d’encoratjar la creació de nous negocis en el nínxol del comerç de carrer”, s’indica al plec de bases, que entén que “a  llarg  termini,  es  tracta  de  crear  un  barri  alternatiu,  un  lloc  de  trobada  i d’experimentació per als petits empresaris, els artistes, els agricultors i la gent que  busca  com  millorar  el  tarannà  del  comerç,  de  l’alimentació  i  de  la  vida cultural de la parròquia i del país”.

El concurs d’idees preveu 41.100 euros en premis. En concret, 13.700 per a cadascú dels tres àmbits. Les propostes guanyadores s’emportaran 7.900 euros, a més de tirar endavant la redacció del projecte i la direcció d’obra quan es tiri endavant el projecte.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending