El comú fa un bon balanç del desenvolupament de la “teatralització de la història de la part alta d’Escaldes” que, com ha recordat la cap de l’àrea de Cultura comunal, Anna Allué, té entre els seus objectiu permetre a l’assistent a l’activitat “descobrir la zona on es va iniciar el desenvolupament de l’activitat econòmica d’Escaldes” amb un “discurs molt pedagògic” que va al tomb del pont d’Engordany i el de la Tosca com a elements connectors de la vida del poble d’ara fa gairebé un segle.
S’havien establert 20 entrades pel primer dels passis i 15 més per a cadascuna de les actuacions restants. Dues dissabte a la tarda-vespre i dues més aquest diumenge al migdia. “De gent n’hi ha hagut més perquè durant el trajecte, com que es desenvolupa per llocs força cèntrics, s’hi ha sumat més persones”. Tant han estat gent del país com turistes fins i tot una mica ‘perduts’ els que han pres part de l’activitat, com ha recordat Allué, que ha afirmat que “la idea és continuar” amb l’activitat i permetre a la ciutadania o als visitants “redescobrir llocs per als quals no hi passis si no t’hi perds”.
La recerca històrica la va fer David Mas i el guió el va escriure Albert Roig. La producció és del comú d’Escaldes i Animal Escola de Teatre és qui s’encarrega de la direcció artística, que aglutina nou actors professionals o semi-professionals que permeten interpretar dotze personatges. “Per tant, n’hi ha alguns que doblen”. L’esbart Santa Anna cedeix una part del vestuari i, enguany, hi ha hagut per primer cop actuació musical amb directe amb un fragment del Ball de Santa Anna, justament, interpretat per un acordionista.