Com ja s'havia anunciat, el que s'inicia avui és la prova pilot, que durarà sis mesos en els quals es valorarà, entre altres coses, el funcionament de l’app, l'elaboració de les rutes o la demanda que té per part dels veïns. "Durant aquest temps anirem recollint totes les suggerències per part de la ciutadania i esperem que el servei hagi arribat per quedar-se", afirmava la consellera de Medi Ambient, Cèlia Vendrell. Inicialment, es tindran quatre vehicles per a les hores puntes i dos per als caps de setmana. Els busos, de moment seran bàsics, però s’espera poder adaptar-lo per a persones amb mobilitat reduïda i, fins i tot, que es puguin carregar bicis.
Durant el mes de juliol serà gratuït i, després, el viatge costarà un euro i l'abonament per a viatges ilimitats tindrà un preu de 20 euros. Tot i això, Vendrell ha afirmat que el preu no és definitiu, sinó que s’anirà estudiant i valorant al llarg d’aquests mesos, “possiblement mirarem d’equilibrar-los als preus de bus nacionals”. Els abonaments es podran adquirir a punts de venda acreditats i, de moment, el pagament de preu per viatge es farà al mateix autobús. La consellera ha explicat que, en el futur, es preveu que es pugui arribar a pagar amb antelació des de la mateixa plataforma de reserva de viatges.
L’aplicació que es farà servir s’anomena RIDE PINGO, i ja està disponible per a Android i iPhone. Ha estat desenvolupada, provada i implementada per The Routing Company, una empresa de tecnologia europeu-americana que oferia al comú “la millor relació qualitat – preu”, ha afirmat Vendrell. Des d’aquesta app no solament es podrà reservar el viatge, fins amb set dies d’antelació, sinó que també es pot veure el recorregut del vehicle, el temps d’espera i el temps que es tardarà a arribar al destí. Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes, ha explicat que es tracta “d’una aplicació molt senzilla i amigable, però també s’ajudarà a totes aquelles persones que puguin tenir certa dificultat per reservar”.
Gili i Vendrell també han apuntat que la primera idea per a oferir un servei de transport a les perifèries era un autobús clàssic. “Però això suposava que estigués, moltes vegades, donant voltes per la parròquia sense passatgers”, ha comentat Vendrell. Per aquest motiu s’ha optat per una alternativa molt més sostenible i curosa amb el medi ambient, que únicament funciona si els veïns ho sol·liciten. “Animem que es deixi el cotxe a casa i s’utilitzi aquest servei”, apuntava Gili. La idea és que aquelles persones que viuen en les zones més allunyades del centre d’Escaldes puguin acudir-hi amb el bus a la demanda i, si cal traslladar-se a una altra parròquia, ho puguin fer amb el transport públic nacional.
“Aquesta prova no és únicament per a nosaltres, sinó que també és una prova pilot per al país”
Aquests sis mesos seran clau per a millorar el servei i valorar si, realment, cobreix les necessitats de tanta gent com s’ha previst en un inici. “Responem a la demanda de molts veïns, amb aquest servei resolem una problemàtica”, afirmava Gili. Les expectatives són que, passada aquesta prova pilot, es pugui mantenir el contracte fins a cinc anys més. “Esperem poder ajudar fins a 100 persones al dia, aproximadament. Però aquesta prova no és únicament per a nosaltres, sinó que també és una prova pilot per al país. Tot i que a Canillo ja es fa, les característiques de les parròquies són molt diferents i haurem de veure com funciona aquí”, apuntava Vendrell.
Per a la inauguració d’aquest nou servei d’Escaldes han acudit diverses autoritats del comú, de Govern i representants de les empreses involucrades com FEDA, The Routing Company o ActuaTech. La presentació s’ha completat amb un viatge inaugural de tots els convidats, amb una reserva en temps real.
Comentaris (1)