El programa d’ajuts és llarg i abasta diferents àmbits, des de famílies amb nens a càrrec a gent gran o persones amb discapacitat. Tots seran gestionats pel nou departament, que atendrà les diferents peticions. El reglament estableix per a cadascuna de les prestacions un límit màxim de diners que es concediran. Per exemple, es preveu fins a 500 euros si una llar amb dificultats ha d’afrontar el canvi sobtat d’algun electrodomèstic clau, com una nevera. La mateixa quantitat es podria concedir per adaptar una banyera amb baranes que minimitzin el risc de caure en casos de persones amb mobilitat reduïda. El comú també està disposat a aportar fin s 200 euros per família per col·laborar en el lloguer de l'habitatge o en l'alimentació. A banda també es podrà demanar l'exoneració parcial o total de taxes i impostos parroquials.
Des del comú es defensa que hi haurà seguiment i control per evitar que es donin ajudes que realment no siguin necessàries
La tipologia de prestacions és àmplia i inclou vàries específicament pensades davant les conseqüències econòmiques que ha tingut l’emergència sanitària causada pel coronavirus. Així, en cas de les persones que estiguin de baixa per haver estat contagiades amb la Covid-19 o per estar confinades, es podrien beneficiar d’una ajuda de fins 150 euros, el mateix límit que es destinaria a aquelles famílies als membres de les quals se’ls hagi aplicat o bé una suspensió de contracte o bé una reducció de jornada, les dues figures que conformen els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació en versió andorrana.
Ja fora de l’àmbit Covid, també s’estableixen prestacions per comprar material escolar (fins a 150 euros), esportiu o cultural (fins a 100) o un màxim de 50 euros mensuals per si algun infant necessita reforç escolar. “És la manera de garantir la igualtat d’oportunitats”, ha remarcat la consellera Magda Mata. També es preveu subvencionar els serveis de guarda d’infants, l’ús de transport públic, els viatges dels estudiants a l'estranger o assistència a gent gran que visqui sola per tasques domèstiques, com ara la neteja.
També hi ha la previsió d’una ajut per a l’emancipació dels joves. En aquest, serà puntual –una única vegada- i de fins a un màxim de 500 euros. Mata, però, ha deixat clar que s’atorgarà “sempre que sigui assumible” perquè “no volem persones assistides, sinó promoure la seva autonomia”.
Des de la minoria de Demòcrates s’ha optat per l’abstenció, tot i admetre que el departament és una bona iniciativa. Entenen, però, que tant en el programa d’ajuts com en la reglamentació per atorgar-los falta un cert control que garanteixi que es donen a qui realment les requereix. “Trobem a faltar que es demani documentació que acrediti la vulnerabilitat de les persones. No parlem de diners privats, sinó públics. Malauradament no tothom té bona fer i hi ha un mínim d’informació que seria sí o sí necessària”, ha indicat la consellera Núria Barquín. Al seu entendre, “hi ha bona fe del comú però falta criteri i clarificar punts que per a nosaltres són importants”.
Des de la majoria socialdemòcrata, la cònsol major, Rosa Gili, ha deixat clar, en canvi, que “es farà tota la feina necessària per analitzar realment la necessitat de l’ajut”. Entre aquesta tasca, ha indicat, “es farà un seguiment i visites a domicili”. Així, ha afirmat que “no donarem prestacions que no siguin necessàries”.
La mandatària ha explicat que “constatem que hi ha una necessitat” que, de fet, en alguns àmbits com l’habitatge “ja existia” i, ara, “s’ha agreujat” per culpa de la pandèmia. Sobre un altre punt que s’ha criticat des de DA -si el comú té o no competències en aquest àmbit i que des de l’executiu ja s’han aplicat moltes mesures-, Gili ha remarcat que “sabem que una part de la ciutadania, tot i els ajuts del Govern, està patint; ho tirem endavant perquè és fonamental estar al seu costat”. També ha posat en relleu que el programa “és complementari” al que es fa des de l’edifici administratiu.