Encamp tanca el 2022 fent les paus financerament parlant

El comú clou l’exercici amb un lleuger superàvit, proper a 127.000 euros, però traslladant 5,5 milions d’euros ja compromesos en diferents obres que s’hauran de pagar al llarg d’aquest 2023, fet que preocupa la minoria socialdemòcrata

Un moment de la sessió de comú celebrada aquesta tarda a Encamp.

Encamp va tancar l’any 2022 fent les paus. Gairebé igualant els ingressos i les despeses. Així, la liquidació pressupostària s’ha validat amb un lleuger superàvit proper als 127.000 euros. Des de la majoria s’ha tret pit defensant que els números verds s’assoleixen malgrat haver fet un volum d’inversió elevat, de 8,3 milions. En canvi, des de la minoria del Partit Socialdemòcrata, s’ha alertat de la xifra elevada de compromisos pendents, 5,5 milions, que s’han traspassat al 2023.

Així, durant la sessió de comú celebrada aquest dijous, s’ha explicat que, malgrat que comptablement hi hagi una disminució dels ingressos, en realitat això es deu a la distorsió que provoca el préstec que es va contractar el 2021 (de 8 milions). Sense aquesta operació, la recaptació del 2022 és sensiblement superior a la de l’exercici anterior. Arriba als 31,9 milions, destacant els increments dels impostos directes (+19%), els indirectes (22,24%) i les taxes (+29%).

Aquí influeix la millora dels tributs sobre la construcció (1,89 milions) i la major activitat registrada a l’abocador del Maià, un cop tancat el de Beixalís. En aquest cas, l’increment d’ingressos ha arribat a prop de 475.000 euros. En aquest capítol de taxes, també creix la recaptació als aparcaments (232.000 euros més que el 2021). Lògicament, un altre punt que ha fet millorar l’entrada de diners a les arques encampadanes és el fet que s’ha pogut tornar a cobrar cànon i distribució de dividends per part de Saetde gràcies a la recuperació de la normalitat a les pistes.

La majoria destaca el volum d’inversió executada, més de vuit milions; però des del PS s’avisa que s’ha aconseguit tancar amb superàvit gràcies a “ingressos atípics molt vinculats a la construcció i al mercat immobiliari”, tot preguntant-se què passarà quan aquests no hi siguin

Pel que fa a les despeses, les corrents creixen un 10,49% fins als 20,9 milions. Per exemple, les de personal ho fan un 5,79% tant per les noves contractacions com per l’aplicació de l’IPC del 2021 (3,3%) als salaris dels funcionaris. També creixen les de béns i serveis (13,78%) perquè també afecta la inflació. I, a banda, cal sumar els 8,3 milions en inversions, entre les quals cal destacar el nou parc, l’ampliació del gimnàs del Complex Esportiu i la reforma del carrer Sant Jordi al Pas.

Amb aquestes dades sobre la taula, el resultat de l’exercici acaba sent lleugerament positiu: 126.526,45 euros. Pel que fa a l’endeutament, se situa en 19,19 milions, el que representa el 73,05% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres exercicis, lluny del màxim legal.

De l’exercici 2022, s’han traspassat 5,3 milions en romanents cap al 2023. Es tracta de diners compromesos però no abonats l’any passat. Per tant, s’hauran de pagar al llarg d’aquest exercici, un fet pel qual el conseller socialdemòcrata David Rios ha expressat certa preocupació. “Cal tenir-ho en compte perquè a nivell de gestió pressupostària pot ser complicat a no ser que no preocupi perquè ja es demanarà un préstec”, ha apuntat. La cònsol major, Laura Mas, l’ha rebatut tot assegurant que “controlem perfectament les finances comunals; tenim més de 3 milions i escaig en plurianuals, en obres ja previstes”.

Més enllà d’aquestes quantitats reconduïdes, des de la minoria socialdemòcrata, també s’ha retret el fet que “hem tingut uns ingressos excepcionals, totalment atípics, basats en la construcció i el mercat immobiliari i ens els hem gastat tots”. Per tant, Rios ha lamentat que “el ritme de despesa és enorme i quan desaparegui aquesta recaptació tindrem dificultats a mantenir-ho”. A la vegada, ha alertat de “l’endeutament”, ja que “no tenen problemes a augmentar-lo i també ho fan els interessos bancaris”.

Des de la majoria, en canvi, la cònsol major, Laura Mas ha defensat “la cura pressupostària molt cautelosa que sempre es fa des del comú i sempre per intentar millorar els serveis i la qualitat de vida dels ciutadans”. A la vegada, ha argumentat que “les despeses sempre s’adeqüen als ingressos; si en tenim menys, en gastem menys”. Per la seva banda, el cònsol menor, Jean-Michel Rascagneres ha afirmat que “tot té una coherència” i ha posat en relleu que la ingent activitat constructiva a la parròquia és fruit de la feina feta des del comú. “Durant anys hi havia una certa dificultat per invertir a Encamp per part dels promotors immobiliaris; la nostra tasca principal ha estat convèncer la gent”, ha explicat.

Des de l’altra minoria comunal, la d’Agrupament, Esther Vidal ha votat favorablement als comptes. “Per nosaltres la liquidació és correcta”, ha apuntat. A la vegada, ha recordat que inclou les inversions clau com el parc o l’embelliment del Pas “amb les quals tots vam estar d’acord”.

ACORD COMUNAL PELS ESTUDIS DE CÀRREGA

Per altra banda, la sessió ha servit per confirmar la compra dels aparells que han de nodrir l’ampliació del gimnàs del Complex Esportiu. Finalment, s’invertiran 167.000 euros en la compra de fins a 33 màquines i altra mena de material. Es preveu que la instal·lació pugui obrir durant l’estiu.

En la roda de premsa posterior a la sessió, Mas i Rascagneres han explicat que, tret de Canillo -ho ha adjudicat aquest mateix matí- i Escaldes, els altres cinc comuns faran un concurs conjunt per encarregar els estudis de càrrega que han de fer seguint la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme. La licitació es farà per blocs i s’entén que permetrà una feina més coordinada i coherent, segons s’ha explicat.