La setmana passada, el ple del comú va validar l’ordinació que crea aquest òrgan, seguint el que estableix l’ordinació de la Funció Pública. Serà la forma de “consulta i participació” per part del personal de la corporació i té “com a missió facilitar la informació i el coneixement sobre les actuacions en matèria de funció pública, afavorir el compromís, el consens i la col·laboració entre les diverses parts implicades i potenciar un sentiment comú i coherent en el diagnòstic i l’actuació en la gestió de les persones”.
Una de les funcions principal de l’ens serà la d’emetre “informes amb caràcter preceptiu però no vinculant” quan el comú vulgui impulsar normatives que afectin els empleats. Més enllà d’això, també podrà ser consultat sobre altres qüestions en aquest àmbit i, a la vegada, podrà “recomanar l’adopció de mesures dirigides a millorar el funcionament de l’administració comunal, les condicions de treball i qualsevol altra que afavoreixi l’eficiència administrativa i la consideració social del personal”.
La comissió estarà formada per un mínim de cinc persones. Per un costat, el president, que serà la persona que ostenti la direcció del departament de Recursos Humans. Per l’altre, un secretari, que serà designat per la resta de membres. En representació dels treballadors, caldrà elegir un mínim de tres i un màxim de tres empleats i, almenys, un de cada grup funcional. També es preveu la possibilitat que hi estigui un membre designat pels sindicats dels funcionaris comunals.
Justament, ara cal cobrir aquestes places. En especial, les que han de portar a l’òrgan la veu dels treballadors. Així, s’obre un termini de deu dies hàbils perquè es presentin els aspirants. Un cop es tanqui, el comú disposa de deu dies més, també hàbils, per fer públiques les candidatures i, després, es convocaran eleccions, en els quals caldrà escollir els titulars a la comissió, però també els suplents. Els elegits tindran un mandat de quatre anys.
La normativa marca que la comissió haurà de reunir-se com a mínim un cop cada sis mesos, però també preveu sessions extraordinàries que hauran de ser convocades pels presidents o per petició de la majoria dels membres. L’ordinació obre la porta a l’assistència de tècnics o assessors que, però, no tindran dret a vot en les decisions.
Comentaris