Segons les diverses fonts consultades, el comú d’Escaldes encara no ha oficialitzat per escrit el que ja s’ha anat comunicant verbalment tant al responsable de la constructora, Construccions Barca, com als compradors que, no obstant això, no són part en la controvèrsia entre administració i promotora: la corporació no pot regularitzar l’incompliment detectat atès que s’incompleix de manera flagrant i molt important la normativa. Com a mínim tres dels nou habitatges -el terreny fa com una mena de doble nivell- tenen una planta més del que és legal i del que teòricament estava previst. Aquest va ser l’inici de l’embolic urbanístic.
CADUCITAT DE LA LLICÈNCIA
Quan els serveis tècnics del comú van detectar que algunes de les edificacions superaven l’altura permesa, la corporació va advertir la promotora i l’arquitecte de la situació. I va començar una discussió sobre com resoldre la qüestió. Però arquitecte i constructora van badar i no van parar compte que en el procés de discussió va caducar la llicència. Per tant, i com no podia ser d’altra manera segons les fonts, el comú va exigir que se sol·licités un nou permís. I quan la promotora ho va fer va ser quan va saltar tot pels aires.
En efecte, Escaldes va modificar el 2021 el pla d’urbanisme. I la fitxa urbanística on s’inclou la urbanització denominada Les cases dels Vilars, havia canviat. És per aquest motiu que ja no hi havia tan espai edificable i seria per això que no hi caben les nou cases projectades i edificades. Per tant, una s’hauria de suprimir més enllà que els xalets 7, 8 i 9 superen en una planta el que inicialment s’havia indicat. Des del mes de març que formalment la corporació escaldenca va comunicar la situació. I des de llavors el diàleg s’ha endurit i les pressions vers els cònsols, segons les fonts, també.
La corporació, però, s’ha mostrat impertèrrita. No hi ha manera de legalitzar la urbanització. Perquè s’ha construït més del compte. Fins al punt que hi ha el problema de l’altura però també de la separació respecte del carrer. Més encara, segons fonts coneixedores de la situació, en quatre cases s’ha fet una planta soterrània de més i dues més, les plantes soterrànies extra respecte de l’autoritzat és de dues. I en algun cas puntual, s’hi ha arribat a construir una piscina. Però com que tot plegat està fora de norma, el comú no pot atorgar la llicència d’ús i ocupació. I la promotora no pot entregar les cases als compradors.
La corporació no pot regularitzar l’anomalia urbanística detectada atès que s’incompleix de manera flagrant i molt important la normativa. I així ho comunicarà per escrit en propers dies
No obstant això, segons algunes fonts, en algun cas, per imperiosa necessitat, s’estaria ocupant la casa de forma provisional i amb llum i aigua d’obra. S’hi veu llum i s’hi veuen mobles, han assegurat les fonts, que han indicat que es pot tractar d’algun comprador concret que vol desafiar el comú. Aquesta ocupació no autoritzada, segons els consultats, també l’haurà d’entrar a revisar el comú, que podria arribar a deixar sense energia els ocupants. Si és llum d’obra, FEDA només l’hauria de subministrar les hores necessàries per fer treballs. No més enllà.
El compromís de la promotora era entregar els habitatges durant el primer semestre del 2022. Però la situació s’ha allargat molt més. La pandèmia hauria estat un dels motius esgrimits pels promotors, segons les fonts, per justificar els retards i per, posteriorment, no adaptar-se als canvis normatius que s’han anat acordant des del comú. I ara la pressó perquè es regularitzi la situació hi és tota i més segons les fonts consultades. Però el comú, vistos els informes tècnics dels seus serveis, no està pas en disposició de tolerar, segons les diverses fonts consultades, un incompliment suposadament tan flagrant.
Els compradors ja han tingut entre ells algunes trobades per mirar d’analitzar accions conjuntes per fer força. I és que, encara que no en la seva totalitat, sí que molts d’ells han fet un desemborsament econòmic molt important. Si no en la totalitat del cost de l’immoble, sí que en una gran part. D’entrada, segons les fonts, els compradors s’han posat al costat del constructor per mirar que el comú accepti les al·legacions presentades, per dir-ho d’aquesta manera, i es pugui autoritzar la promoció i s’atorguin els permisos pertinents.
En cas contrari, però, no es pot descartar que els compradors hagin d’acabar iniciant accions per incompliment dels seus compromisos per part de la constructora, que també actua de promotora de la urbanització. I més quan els promotors han indicat en alguns fòrums que es plantegen abandonar l’obra i prendre altres camins. Fonts consultades coneixedores el cas han assegurat que “el gran problema de tot plegat és allò sovint massa habitual i tan poc recomanable de vendre -i comprar- sobre plànol”.