Debat entre els propietaris de Sa Calma sobre la necessitat de cedir la urbanització al comú

Els dos greus problemes que es van viure el mes passat amb el subministrament d’aigua han encès l’alarma després d’una millora ‘estètica’ de les voreres que costa prop d’un milió d’euros

Sa Calma, com Socalina, són urbanitzacions privades.
Sa Calma, com Socalina, són urbanitzacions privades. MARC ESCOLÀ

Els dos greus problemes que el mes passat es van viure a les urbanitzacions privades escaldenques Sa Calma i Socalina i que van afectar de manera molt important el subministrament d’aigua, especialment la segona de les incidències, ha obert un fort debat entre els propietaris dels immobles d’aquella zona sobre la necessitat de lliurar la urbanització al comú i que, passant a ser pública, se’n faci càrrec l’administració. Amb tot, hi ha una divergència molt profunda i interessos molt divergents.

El mes passat es van sobreposar dos incidents que van tenir impacte en el servei d’aigua per a Sa Calma. En primer lloc es va trencar una canonada a la zona de Can Diumenge, en les instal·lacions de Capesa. És el mateix ramal que porta l’aigua a la urbanització que fa gairebé tres quarts de segle va néixer a redós d’alts directius de Crèdit Andorrà, que van anar a viure en el que almenys llavors era un luxós paratge d’Escaldes-Engordany. Aquella primera avaria, tot i la dificultat pel lloc on estava situada la canonada fracturada, es va resoldre amb unes sis hores després.

WhatsApp Image 2025 01 04 at 16.47.02
La canonada de Can Diumenge que dona servei, entre altres, a Sa Calma, es va haver de reparar en condicions complicades.

Pocs dies després hi va haver una fuita a la pròpia urbanització i aquesta va tenir Sa Calma tres dies sense aigua. I és que va ser molt complicat trobar l’origen de la fuita. Fins que amb una màquina especial d’acústica no es va poder encertar on hi havia la canonada trencada no es va poder actuar amb èxit per reparar l’avaria. Ho va fer Capesa, però sempre, segons les fonts, al límit de les seves pròpies competències. I és que la companyia distribuïdora d’aigua a Escaldes no feia pas tant que havia proposat passar tubs nous aprofitant una remodelació de les voreres de la urbanització.

Segons les fonts consultades, Capesa assumia el cost del tub si els propietaris de Sa Calma s’encarregaven de la despesa de l’obra civil. Però van declinar l’oferiment i el canvi de voravia, tot i tenir un cost d’un milió d’euros en xifres rodones -i tot i que hi ha ara per para diversos propietaris morosos-, va tenir un sentit pràcticament ‘estètic’. No s’han renovat els serveis, com demanava la companyia d’aigua, que pretenia poder abandonar les canonades antigues, algunes de les quals passen literalment per sota dels habitatges, amb el risc que algun dia s’hagi de rebentar alguna estança d’algun immoble per poder solucionar un problema que afecti tota la urbanització.

D’entrada la corporació no rebria per rebre els carrers de la zona, entre altres coses perquè no compleix amb la normativa vigent. Només dos elements: no hi ha la separativa d’aigües feta i tampoc compleix la legislació la situació dels fanals

No va ser el cas en aquesta ocasió però va anar de poc. Després de tres dies sense aigua es va resoldre la incidència i va aguditzar un debat que més en somort ja fa temps que es du a terme a Sa Calma. Lliurar la urbanització a l’administració i que sigui el comú qui la gestioni. D’entrada, però, la corporació no rebria per rebre els carrers de la zona, entre altres coses perquè no compleix amb la normativa vigent. Només dos elements: no hi ha la separativa d’aigües feta i tampoc compleix la legislació la situació dels fanals. El comú, però, sí que està disposat a escoltar i a mirar de trobar solucions.

Però són els veïns, els propietaris, el que no es posen d’acord. A nivell tècnic, la situació de la urbanització és “insolubre perquè hi ha molt poca homogeneïtat”. Tot es va fer molt a precari i així s’ha mantingut, amb unes voreres que ara són més boniques que uns mesos enrere però continuen estan tant poc equipades com ho han estat sempre. A més, els interessos són altament divergents. Contraposats, fins i tot. 

Hi ha molts propietaris que aparquen els seus vehicles al carrer amb total impunitat. Si el comú agafés el control de la zona no només s’hi posaria ordre, en principi, sinó que a més és molt possible que el comú col·loqués una zona blava per la qual els propietaris que ara aparquen on volen i com volen haurien de pagar i, a més, potser no podrien estacionar ben bé a tocar de casa com fan en l’actualitat la immensa majoria.

Comentaris (6)

Trending