Els cònsols esperen que a partir del 2025 n’hi hagi prou amb un tràmit per inscriure’s als comuns

Els mandataris comunals tanquen una proposició de llei del cens que reconeixerà la retroactivitat de la residència i endurirà les sancions si es fan les altes amb molt retard i comencen a treballar en l’homogeneïtzació de les ordinacions sobre el trànsit rodat a la natura

Els cònsols en una reunió a la Massana.
Els cònsols en una reunió a la Massana. COMÚ DE LA MASSANA

Els cònsols esperen que durant els primers compassos del 2025 pugui entrar en vigor la nova llei del cens que, principalment, farà que amb un sol tràmit davant el comú on es vulgui inscriure un ciutadà n’hi hagi prou, i no calgui anar primer a donar-se de baixa a la corporació de procedència. Els mandataris comunals de les set parròquies han tancat aquest dimarts la proposició de llei del cens que esperen que es tramiti i s’aprovi durant la tardor al Consell General. Aquesta és una de les normatives en la qual han treballat durant la jornada que han celebrat a la Massana.

No només han tractat la proposició de llei del cens, també han tractat la necessitat “d’homogeneïtzar els reglaments sobre l’accés de trànsit rodat a la natura” i en presència del ministre de Finances, Ramon Lladós, s’ha “començat a treballar amb tècnics i també a nivell polític per veure com evolucionem cap a una agència tributària única, fins on podem arribar i com avancem en aquesta qüestió”, ha indicat la cònsol major massanenca Eva Sansa, que ha comparegut davant els mitjans acompanyada del seu homòleg d’Andorra la Vella, Sergi González, després d’una llarguíssima reunió.

Sansa i González han explicat, d’entrada, que a proposta del comú d’Encamp s’ha tret a concurs una eina informàtica cabdal i que ha de permetre unificar el tractament del cens per part de tots els comuns. La mandatària massanenca ha explicat que el programari actualment existent “ha quedat obsolet” i s’ha aprofitat aquesta circumstància per treure a concurs una eina nova. Lligat a la gestió del cens, una qüestió més important encara és el marc legal. S’ha tancat un text que a partir d’ara caldrà que cada comú l’aprovi abans d’entrar-lo en forma de proposició de llei a tràmit parlamentari. 

Sansa i González han remarcat que abans de dur la proposició al Consell volen presentar-la a tots els grups parlamentaris, seguint més o menys el mateix que al seu dia es va fer amb la modificació de la llei dels agent de circulació. La voluntat és evitar tants canvis com sigui possible i agilitzar la tramitació. Que el nou marc legal sigui vigent en iniciar-se el 2025 “crec que no” és excessivament ambiciós, ha dit Sansa, que espera que sigui realitzable.

ALGUNS DETALLS

El principal objectiu és que la gestió del cens “sigui més àgil per als ciutadans” i que “l’usuari hagi de fer només un sol tràmit”. Només caldrà que acudeixi al comú de destinació i des d’aquesta administració ja es faran les comunicacions pertinents perquè el ciutadà en qüestió sigui donat del comú d’origen. Si hi ha deutes o el que escaigui es faran les reclamacions oportunes actualment fixades en les normatives vigents. La llei que es proposa endurirà les sancions que actualment es contemplen si hi ha un ciutadà als llimbs perquè no està inscrit enlloc. O si es triga molt en fer el canvi quan aquest pertoca.

Eva Sansa i Sergi González durant la compareixença posterior a la reunió de cònsols.
Eva Sansa i Sergi González durant la compareixença posterior a la reunió de cònsols. Toni Solanelles

La proposició de llei també planteja fórmules per “reconèixer la retroactivitat” en el cas que algú faci temps que viu en una parròquia però no hi està degudament inscrit. Caldrà aportar elements de prova com per exemple un contracte de lloguer, els punts de la CASS o altres evidències fàctiques. Però així es mirarà de resoldre el fet que algú, en ocasions, no pot acollir-se a certes beneficis o ajuts perquè no porta legalment els anys mínims de residència exigits i això és així perquè no s’han fet els tràmits deguts d’inscripció, per exemple.

De forma més genèrica, als representants dels cònsols se’ls ha demanat sobre la petició, la crida en termes del president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, que va fer l’organització patronal familiar, d’homogeneïtzar totes les plataformes tecnològiques usades per les administracions i les empreses públiques del país. Aquesta qüestió no s’ha tractat a la reunió, però la cònsol de la Massana ha explicat que “des de fa molts mandats s’intenta. I els diferents tècnics treballen en un traspàs d’informació entre tots les administracions. Són paraules majors, però no estan fàcil com semblaria”.

Mentrestant, Sergi González ha deixat clar que els comuns, amb “el portal del ciutadà i l’administració” electrònica miren d’avançar, alhora que el Govern ja ha fet diverses reunions “buscant aquesta visió més nacional”. “La voluntat hi és, però no s’avança tant ràpid com es voldria”, ha reblat Sansa després de parlar d’altres qüestions que també s’estan tractant de manera conjunta.

ORDINACIÓ D’ACCÉS A LA NATURA

Un dels aspectes que més s’ha tractat, encara que no hi ha res de tancat perquè s’ha de treballar més i millor entre tots els comuns, és el fet d’harmonitzar la normativa d’accés rodat a la natura. En aquest sentit, el cònsol d’Andorra la Vella ha explicat que durant la reunió s’ha viscut un diàleg constructiu enfrontat entre els mandataris de Canillo i els mandataris de Sant Julià, les dues parròquies que més ben regulat tenen aquesta matèria. Sansa ha recordat que la normativa “és força feixuga” i que “ens basarem força en la de Canillo, encara que Sant Julià també ho té bastant al dia. Agafarem les set ordinacions i mirarem de fer-ne una que s’adeqüi”.

Sansa: “Ens basarem força en la de Canillo, encara que Sant Julià també ho té bastant al dia. Agafarem les set ordinacions i mirarem de fer-ne una que s’adeqüi”

González ha destacat la feina dels tècnics i ha admès la qüestió de l’accés roda també “tocarà parlar-la per la Vall del Madriu”. L’objectiu és que per al proper estiu, el del 2025, hi hagi una ordinació única en marxa, també per ajudar els banders i que puguin fer les seves tasques de control. Perquè un vehicle te’l pot trobar a qualsevol punt del territori, ha recordat el cònsol major d’Andorra la Vella. Sansa ha reconegut que al seu dia van provar de fer un acord amb els banders com ho havia fet el comú de Sant Julià. “No es van tancar en banda per ajudar-nos, però sí que ens van dir que era molt complicat perquè havien de conèixer tots els reglaments. El fet d’unificar-ho pot fer que tots els comuns puguem treballar molt més estretament amb el cos de banders i podem fer una feina més efectiva.”

Entre altres visites, a la reunió de cònsols hi ha acudit aquest migdia el ministre de Finances, Ramon Lladós, acompanyat de la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Nöelia Souque, i un tècnic del ministeri per exposar la idea i alhora necessitat de promoure una agència tributària única. La voluntat és poder disposar d’aquesta agència el 2026 i ja hi ha un cronograma dissenyat amb aquesta finalitat, ha explicat Sergi González, que ha recordat que el 2014 ja es va fer un intent que no va reeixir. En les properes setmanes es designaran tècnics representants dels comuns per treballar en la qüestió. “El full de ruta és manté, som conscients que haurem d’anar cap aquí amb bona predisposició”, ha confirmat el cònsol de la capital.

Comentaris (3)

Trending