A l’hora d’elaborar els comptes de l’any passat, la majoria de comuns van apostar per la prudència. Entenien que les incògnites que provocava la pandèmia obligaven a contenir la despesa, a l’espera de com pogués evolucionar tot plegat. A banda, també s’entenia que calia frenar la inversió per si calia destinar els diners a donar suport al teixit econòmic de cada parròquia o als ciutadans.
I això es va traduir, en línies generals, amb pressupostos a la baixa en comparació als d’anys anteriors. En total, sumant totes les despeses aprovades, els comuns preveien uns comptes globals de 169,54 milions. D’aquests, les diferents partides destinades a inversió es quedaven lleugerament per sota dels 40. En concret, 39,628.
La situació ha canviat radicalment ara. Entre desembre i aquest dimecres (Canillo va ser el darrer), els set comuns han aprovat pressupostos per un global de 188,83 milions d’euros. Això suposa un increment de l’11,38%. Les corporacions locals confien que la millora de la situació epidemiològica es traduirà en una normalització de l’activitat econòmica. I, per tant, confien en un increment dels ingressos i una capacitat major d’afrontar projectes claus.
I això es nota sobretot en les partides destinades a inversió. Se situen en un total de 51,376 milions d’euros. A aquesta xifra, però, cal sumar-li els 4,2 milions d’euros que Canillo destinarà al Palau de Gel. Comptablement, serà una transferència a la societat gestora de la instal·lació, però aquesta xifra es destinarà també a actuacions que han de ser considerades despeses de capital. Per tant, la xifra real d’inversió serà de 55,576 milions. L’increment és, doncs, del 40%.
Per comuns, cal destacar que Canillo -comptant el que es farà al Palau- triplica la dada. També són importants els increments de la partida a Ordino (d’1,94 a 3,6), la Massana (de 2,32 a 3,3) o Sant Julià (2,8 a 4,14). L’únic comú on es rebaixa la xifra inicialment prevista és Escaldes, on cau de 8,8 a 88, tot i que amb projectes ambiciosos que no es culminaran fins a l’any vinent, com Caldes o el pàrquing soterrani al terreny de l’antic hotel Casino.
Les corporacions impulsaran, doncs, obres importants. Algunes d’elles claus en la programació de l’actual mandat. Així, per exemple, Encamp iniciarà la construcció del nou parc, el Bany de l’Ossa, mentre que Andorra la Vella impulsarà una nova fase de la reforma de la Rotonda.