Els comuns van invertir durant el darrer mandat un total de 173 milions d’euros

La despesa en aquest àmbit va anar de menys a més, fins al màxim de 62 milions l’any passat amb Andorra la Vella, Encamp i Canillo liderant aquest capítol

Les fonts lluminoses al Valira van ser un dels projectes més destacats en inversió del darrer mandat dels comuns.
Les fonts lluminoses al Valira van ser un dels projectes més destacats en inversió del darrer mandat dels comuns.

Al llarg del darrer mandat, entre els anys 2020 i 2023, els set comuns del país van fer inversions per un valor superior als 173 milions d’euros. En global, l’evolució va anar de menys a més, amb el rècord de diners destinats a aquest capítol dels respectius pressupostos assolits l’any passat, amb més de 62 milions. Per parròquies, qui més dispendi va fer va ser Andorra la Vella i, en canvi, les més modestes van ser la Massana i Sant Julià.

L’any passat, les administracions locals van fer inversions per valor de 62,27 milions. Amb aquesta xifra, la suma dels quatre anys del darrer mandat ascendeix a 173,37. Va ser l’exercici, de fet, més ambiciós en aquest sentit. De fet, les dades analitzades evidencien que es va anar de menys a més.

Així, el 2020, la despesa d’inversió va quedar-se únicament en 27,49 milions. Cert, va ser un any marcat per l’esclat de la pandèmia del coronavirus, que va frenar molts projectes, que no es començarien a tirar endavant fins que es van superar els pitjors estadis de la crisi sanitària. A partir d’aquí, la dada va anar creixent: 38,42 milions el 2021 i 45,18 el 2022. Com s’ha dit, el cant del cigne va arribar el darrer exercici del mandat.

Si les dades s’analitzen segons el comú que va fer la inversió es comprova que qui té un pressupost més alt, Andorra la Vella, és també qui destina més diners a aquest capítol. En els darrers quatre anys del mandat de Conxita Marsol i David Astrié -al tram final amb aquest com a cònsol major i Miquel Canturri com a menor- es va destinar a inversió 41,7 milions. Entre els projectes més destacats, cal recordar, tota la reforma de la Rotonda, amb les fonts de llum i música sobre el riu Valira, entre altres.

El segon comú amb més inversió, liderada pel projecte del parc de l’Ossa, és Encamp. En total, va destinar a aquesta partida en els 4 anys un total de 34,15 milions. I ho va fer, amb una distribució relativament homogènia entre els exercicis.

Inversió comunal 2020-23

En quarta posició hi ha Canillo, amb un esforç inversor important provocat per la necessitat de dotar de serveis a una parròquia que ha viscut una notable expansió de població. Entre 2020 i 2023, va invertir 27,04 milions. Entre altres accions, cal destacar tota la reforma del Palau de Gel o la compra, ja al tram final del mandat, del terreny on s’havia ubicat l’antic càmping Pla.

En quart lloc al rànquing es troba Escaldes-Engordany. El comú liderat per Rosa Gili i Quim Dolsa va invertir durant el seu primer mandat un total de 23,92 milions, amb el projecte Caldes com a punta de llança. Ara bé, es pot dir que va ser un funcionament dièsel. Els primers anys van anar lentament (1,54 milions el 2020 i 3,85 el 2021) i després van accelerar amb 6,2 (2022) i 12,26 (2023) respectivament.

Els comuns més modestos en inversió han estat la Massana (18,4), Sant Julià (18,34, xifra impulsada el darrer any de mandat per les actuacions necessàries per reconstruir el centre cultural i de congressos després de l’incendi sofert el novembre del 2022) i Ordino. Aquesta darrera parròquia ha estat la que menys diners ha destinat a inversió: tot just 9,73 milions en aquests quatre anys.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending