Els comuns recelen dels arquitectes

Com a mínim els cònsols d’algunes parròquies lamenten les limitacions deontològiques establertes pels professionals de l’arquitectura que els “desincentiven” de participar en projectes com ara les revisions dels plans d’urbanisme

Alguns comuns estan francament decebuts amb el Col·legi d'Arquitectes.
Alguns comuns estan francament decebuts amb el Col·legi d'Arquitectes. arxiu

Hi ha una escletxa oberta entre els comuns, alguns com a mínim, i el Col·legi d’Arquitectes (COAA). Caldrà veure si l’escletxa arriba a fractura o directament esdevé una divisió amb posicions irreconciliables. La queixa per intrusisme promoguda per l’ens professional contra els comuns de la Massana i Ordino ha acabat de fer vessar el got de la paciència de les corporacions parroquials. I la qüestió ha estat matèria de reunió de cònsols, segons que ha reconegut aquest divendres la màxima mandatària comunal massanenca, Eva Sansa.

La qüestió ha estat posada sobre la taula del consell de comú de la Massana arran d’un parell de preguntes de la minoria d’Amb Seny arran d’informacions aparegudes aquesta setmana als mitjans de comunicació. A més, aquest matí s’ha oficialitzat en la sessió massanenca la contractació del despatx barceloní liderat per Sebastià Jornet com a assessor principal per a la revisió del pla d’urbanisme que es projecta. 

Un arquitecte treballant en un projecte.

Relacionat

Interior reclama informació a la Massana i Ordino sobre la contractació de tècnics per al POUP

Mentre la majoria ha defensat la concepció plantejada per Jornet, un urbanista de llarga trajectòria que ha treballat en multitud de plans d’urbanisme… a Catalunya, el conseller de la minoria Guillem Forné s’ha queixat de no tenir la informació pertinent i sense posar en dubte la qualificació internacional del despatx (Jornet-Llop-Pastor) ha demanat “quina experiència tenen en urbanisme a Andorra” i quina fórmula contractual s’havia usat.

Sansa ha explicat que s’ha optat pel sistema de la matèria sensible i estratègica que contempla la llei de contractació pública i després ha exposat que “hem parlat amb diversos equips” i s’havia triat el que els havia donat millors sensacions i més garanties de bona feina. “Hem buscat el millor equip de professionals” i, evidentment, ha garantit la cònsol a la minoria, es farà un treball conjunt. “La revisió (del POUP) l’afrontarem evidentment amb vosaltres”, ha indicat als consellers d’Amb Seny.

Els urbanistes col·legiats al país que participen en un POUP han d’estar després tres anys sense poder fer projectes en la parròquia en la qual han treballat amb l’administració comunal

I aquí ha estat el primer moment en què Sansa ha explicat que s’havia parlat amb diversos professionals del país perquè es fessin càrrec de la revisió o, com a mínim, perquè s’integressin en un equip multidisciplinar. Però “van declinar formar part d’aquest equip d’assessorament”. Eva Sansa ha explicat que el codi deontològic dels arquitectes estableix una limitació per la qual aquells professionals de l’arquitectura que participen de la revisió d’un POUP han d’estar llavors tres anys sense poder fer projectes per a la parròquia. 

“Aquesta limitació desincentiva de participar” en l’elaboració o revisió de plans urbanístics, ha lamentat la cònsol massanenca, que ha remarcat que si han triat l’equip tècnic que han triat per a la revisió del POUP és “per una part per l’experiència de Sebastià Jornet i el seu equip i, després, vistes les dificultats” per trobar professionals al país. “Si no hi hagués aquesta limitació seria més fàcil”, ha indicat la cònsol, que ha afirmat que la qüestió ha sortit a col·lació durant alguna reunió de les que mantenen els mandataris comunals. Sansa ha assegurat que el Col·legi d’Arquitectes té els comuns en el punt de mira i ha arribat a afirmar que la limitació citada “és discutible” i pot arribar a “vulnerar el dret de llibertat d’empresa”.

La cònsol massanenca ha generalitzat el malestar dels comuns amb els arquitectes i ha explicat que el comú està redactant la resposta a la demanda d’informació que ha fet el ministeri d’Interior -situació que també es dona en el cas d’Ordino, que també està en plena revisió del pla d’urbanisme- per avaluar si s’obre un expedient per intrusisme com ha deixat entreveure en la seva queixa el Col·legi d’Arquitectes. 

Comentaris (7)

Trending