Sant Julià ha estat, aquesta setmana, el darrer comú a validar tant els comptes per al primer exercici del mandat com el marc pressupostari, un document al qual obliga des de fa uns anys la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, coneguda com la regla d’or. Es tracta, bàsicament, d’una previsió dels ingressos i despeses de cada corporació per als pròxims quatre anys.
I això inclou, lògicament, les inversions. Cert que de cara al futur immediat les diferents majories tenen força clares les prioritats i, en canvi, la xifra consignada per al 2026 i el 2027 cau, tot i que, quedi clar, això no vol dir que finalment no sigui superior. De fet, la lògica indica que acabarà sent-ho segons es puguin avançar en altres projectes no tan immediats. Per tant, tot fa pensar que la xifra agregada dels diferents marcs pressupostaris és una estimació prudent.
I aquesta, ara mateix, marca una inversió conjunta de 192,573 milions d’euros, sempre a l’espera dels projectes que es puguin anar impulsant en el tram final del mandat. Qui lidera aquestes previsions és Escaldes-Engordany. És el comú que preveu en aquest període (2024-27) més despeses de capital: arribarien a fregar els 36 milions. Més concretament, 35,782. Entre els projectes inclosos hi ha la culminació de Caldes, el nou aparcament del Falgueró o l’edifici de pisos a preu assequible a l’avinguda del Pessebre, entre altres.
Per tant, superaria en aquesta matèria a la capital. Andorra la Vella, de moment, només estima una inversió de 29,156 milions, incloent-hi, entre altres, obres com els pisos socials del Cedre o la reforma de la plaça del Poble. Xifra, relativament, baixa, ja que hi ha dos altres comuns que la superen.
Un, Encamp. La corporació que lideren Laura Mas i Xavi Fernández ha consignat un total de 33,691 milions d’euros d’inversió, amb projectes com l’ampliació del casal del poble (la llar de jubilats) o la finalització del nou parc, però també altres millores als centres esportius o la connexió d’aigua per a l’Icònic. La sorpresa en aquest àmbit la dona Canillo: estima que les despeses de capital dels quatre anys de mandat ascendiran fins a 30,87 milions.
En quarta posició, amb un esforç inversor relativament fort en aquests primers anys de mandat, es troba Sant Julià. Bàsicament, per la rehabilitació del centre cultural i de congressos. En total, entre 2024 i 2027, la majoria que encapçalen Cerni Escalé i Sofia Cortesao estimen que destinaran 27,96 milions a despeses de capital.
Pel que fa a la Massana, la previsió és de 20,6 milions. I més baixa és encara la d’Ordino. De moment, només preveu invertir 14,514 milions.
Comentaris (6)