Els comuns no veuen oportú obrir el meló de fer canvis en la Llei de contractació pública

Les corporacions -després de la idea que va posar sobre la taula Sant Julià- admeten que o bé per falta d’ofertes o bé per encariment de costos hi ha una problemàtica amb els concursos, però entenen que hi ha altres vies com ara internacionalitzar els processos o facilitar més informació a les empreses

G.P. / A.S. / A.M.

Reunió de cònsols a Sant Julià de Lòria. Comú de Sant Julià de Lòria

Els comuns admeten que, els darrers temps, alguns concursos públics s’han convertit en autèntics maldecaps. De fet, s’està convertint en quelcom massa habitual que acabin quedant deserts. Davant aquesta situació, ara fa uns dies, el cònsol major de Sant Julià, Cerni Cairat, va posar sobre la taula l’opció de plantejar canvis a la Llei de contractació pública. La idea, però no sembla tenir acollida en la resta de corporacions. Es reconeix el problema, però s’entén que cal buscar alternatives com ara obrir la porta a empreses estrangeres o donar més facilitat a l’hora de tramitar la documentació.

Altaveu ha volgut demanar a la resta de comuns la seva posició sobre aquesta situació. Tret de Canillo, que ha optat per no fer valoracions, la resta han respost, cadascú, però, amb opcions diferents. A Encamp, les fonts consultades asseguren que, si bé és cert que, en algun cas, s’han acabat declarant desertes algunes licitacions, ha estat més pel fet que “hi havia una desproporció entre les ofertes i el cost estimatiu”. Per això, es considera que, almenys per part seva, no hi ha “una problemàtica específica”.

A l’altra vall, a Ordino, la cònsol, Maria del Mar Coma, en canvi, no nega que “ens hem trobat cops que només s’ha presentat una empresa”. Considera, però, que no cal canviar la llei sinó aprofitar les opcions que aquesta dona. I una és obrir els concursos a empreses de fora. “Fins ara, no ho fem perquè volem donar prioritat a les d’Andorra, però potser sí que hem de començar a plantejar, en algun cas, internacionalitzar-los”, ha comentat a demanda d’Altaveu.

Cairat alerta de l’encariment d’algunes obres davant del fet que els concursos quedin deserts

A la Massana, la seva cònsol major, Eva Sansa, apunta que un dels problemes actuals és que “les empreses, sobretot les de la construcció, tenen molta feina”. Tot i això, entén que, en tot cas, el que s’hagi de fer passaria per “analitzar el tema amb tots els comuns”. Des de la corporació, això sí, es vol “facilitar l’accés de les empreses a la documentació i que els concursos no els passin desapercebuts, que siguin conscients de tots els concursos, per exemple, enviant informació a l’Acoda o amb correus directes”.

Fons d’Andorra la Vella, apunten que, ara per ara, no tenen “sobre la taula” la possibilita de demanar un canvi legislatiu. Entenen que “han quedat pocs concursos deserts” i que, en tot cas, es deu “a l’auge de les inversions i projectes que s’estan tirant endavant des del sector privat, fet que, d’una manera o una altra genera un increment en els preus”. Per això, s’apunta, la corporació de la capital vol apostar per “prioritzar les inversions realment necessàries i les que generen més impacte en el benestar de la ciutadania”.

A Escaldes, més que haver de declarar concursos deserts, la problemàtica, segons fonts comunals, és el fet que “s’està encarint molt el tema de la construcció”. Això fa que “estem constatant que en alguns casos es paga més del que potser es paga en altres llocs i a vegades hi ha preus poc justificables”. En aquest cas, igual que a Ordino, es posa sobre la taula la “possibilitat de plantejar concursos internacionals”. Es deixa clar que, fins ara, “no s’ha fet”, però “sí que s’ha comentat”.