Com ha volgut explicar el cònsol major de Sant Julià -on s’ha celebrat la reunió entre mandataris comunals-, l’estudi posa en relleu un problema principal: el fet que, actualment, les administracions públiques no disposen de prou calderes de biomassa per fer que una concessionària tingui suficients clients per fer viable el seu funcionament. És a dir, el cost d’aconseguir la fusta dels boscos, de tractar-la i de distribuir-la, incloent-hi maquinària i personal, queda mol per sobre dels ingressos que pot obtenir amb la seva venda. La solució requeriria que aquestes instal·lacions s’incrementessin de forma important i en un període de temps no gaire llarg.
Això és el que es vol traslladar a Govern. “Veurem fins a on està disposat a jugar el joc perquè l’explotació de la massa forestal sigui una realitat”, ha indicat Majoral, que ha reconegut que al cost que té canviar aquestes instal·lacions, també se suma, en molts casos, la capacitat de disposar d’espais adequats per instal·lar-les. Tot i això, ha remarcat que el projecte d’aprofitament de biomassa és important: “és una necessitat energètica com a país i social pel que comporta el risc d’incendi als boscos”.
La intenció dels comuns, doncs, es manté: treure la gestió de la fusta, de la seva conversió en estella i posterior distribució a concessió. I, d’aquesta forma, complir un doble objectiu. Per un costat, impulsar un ús d’una font d’energia sostenible i guanyar en independència de cara a l’exterior. Per l’altre, mantenir nets els boscos com a fórmula per controlar el risc de focs. El problema rau en el fet que, ara mateix, a la concessionària, “no li sortirien els números”. Bàsicament perquè hi ha “una falta de consum”. És a dir, “caldria un cert compromís de les administracions per instal·lar calderes de biomassa perquè hi hagi un consum suficient per generar viabilitat a la concessió”.
SENSIBILITZACIÓ SOBRE EL CONSUM D’AIGUA
Per altra banda, els cònsols han acordat la fórmula amb la qual centraran la campanya amb la qual volen sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de reduir el consum d’aigua potable. Majoral ha avançat que “ho farem explicant que fem les administracions públiques”. Així, es recordarà accions que ja fa dies que es fan com ara que “ens hem prohibit continuar agafant aigua dels hidrants al carrer o instal·lar sistemes de recs intel·ligents que no funcionin en cas de pluja o també anar a agafar-la de llocs on no sigui tractada”.