Aquest pla de xoc ha començat amb un tècnic especialista en auscultació de xarxes que està portant a terme un minuciós treball de detecció de fuites al llarg dels 65 quilòmetres de canonades, equipat amb un geòfon i un correlador. “Vaig revisant tota la xarxa per detectar fuites, una feina molt complexa i que requereix molta precisió sobretot aquí a la Massana degut a l’alta pressió de l’aigua, que provoca molt soroll a la canonada i dificulta la localització”, explica l’expert, Jose Mompó.
La cònsol menor, Eva Sansa, ha seguit de prop les tasques que ha destacat com a “molt importants per poder reparar possibles fuites i aconseguir un estalvi d’aigua, sobretot tenint en compte que, segons les previsions, ens esperen uns mesos d’intensa sequera”. A banda d’això i altres accions, com la sectorització de la xarxa o la implantació d’un sistema de telegestió, Sansa afirma que també és imprescindible racionalitzar el consum d’aigua tant pel que fa al consum individual com d’establiments turístics i comercials.
Dies enrere, Sansa assegurava a l’Altaveu que, de moment, a la Massana no perillen les reserves d’aigua. Malgrat això, la cònsol menor ha remarcat que “a causa de les altes temperatures estem tenint un procés de desgel abans d’hora i això, sumat a la falta de pluges, pot provocar una disminució destacada dels recursos hídrics”.
El pla de millora s’ha elaborat a quinze anys vista i contempla com a gran inversió el desdoblament de la xarxa, ja que actualment està configurada amb el sistema d’aresta de peix, amb un únic canal principal, amb ramificacions. Amb el desdoblament s’evitaria que quan hi hagi una incidència important afecti tota la xarxa.
Comentaris