El concurs s’ha convocat ara i es preveu que al llarg del novembre es pugui decidir quina empresa tirarà endavant les obres. Per tant, es posa fil a l’agulla per impulsar el projecte, que ha de tenir un cost de 2,75 milions, per sota dels 4 que havia estimat l’equip de govern demòcrata el darrer mandat. Ara bé, es prefereix no fixar una data concreta d’acabament. Per això, es demana que sigui cada empresa qui faci la seva previsió dins del pla d’obra. En tot cas, el màxim previst des de la corporació és de set mesos i, per tant, tot fa pensar que el desig seria fer la inauguració durant els mesos d'estiu.
L’actuació prevista inclou tota l’actual plaça, des de la zona que es troba sobre l’edifici de Govern fins al sostre de l’aparcament Vinyes. En total, 6.519 metres quadrats, dividits en diferents zones. Així, hi haurà dos espais de jocs infantils (342 metres quadrats). Una, sobre l’edifici administratiu, destinada a infants d’entre sis i deu anys, amb dues taules de ping-pong i una activitat de recorregut. L’altra estarà ubicada a la part contrària, sobre el pàrquing, i serà per a nens d’entre dos i sis anys.
Paral·lelament, també hi ha la previsió de fer 1.247,07 metres quadrats de zones enjardinades i un espai per a la pràctica de la petanca de 122,45. Un altre dels elements icònics de la nova plaça del Poble serà l’escenari, per a la celebració d’activitats culturals. Substituirà l’actual glorieta i canviarà de lloc, situant-se a la dreta de l’edifici del bar, amb una superfície de 86,76 metres quadrats.
Des del comú, es defensa que la proposta escollida per a la reforma “vol potenciar la circulació i dinamitzar les connexions des de l’avinguda Meritxell i el carrer Prat de la Creu, a través de la plaça i els carrers que conflueixen en aquesta”. Així, “la prioritat és generar un espai que connecti el teixit urbà de la zona” al mateix temps que “s’ordena l’espai que actualment és confús, i dona continuïtat i fluïdesa a través d’una gran superfície regular de forma rectangular on s’estructuren tots els usos”.
A la nova plaça, s’afirma, hi tindran cabuda “les tradicions més arrelades a la parròquia d’Andorra La Vella” i es preveu “espais d’agrupació de persones, esdeveniments a l’aire lliure i àrees on la cultura i l’oci poden cobrir les seves necessitats”. En aquest sentit, es vol “transformar la plaça existent, tan dura i sense mobiliari urbà en una de nova, amb espais verds acollidors i múltiples zones pensades pel confort de les persones”. Es vol també que la plaça pugui ser utilitzada al llarg de tot l’any.
El projecte inclou mesures d’eficiència energètica i sostenibilitat. Així, s’aprofitaran les cobertes existents per a la col·locació de plaques solars al mateix temps que la nova il·luminació serà automatitzada. També es preveu un sistema de recollida d’aigües pluvials que posteriorment serviran per al rec de la vegetació.
El paviment de la futura plaça serà diferent segons la zona, però sempre amb la base de granit. Pel que fa al mobiliari urbà, s’instal·laran bancs de tipus variats i també tipologies diferents de jardineres. A banda, hi haurà una estructura denominada umbracle amb estructures que, durant l’estiu, serviran per donar ombra i, en canvi, es podran retirar a l’hivern per aprofitar la llum solar. Pel que fa a la vegetació, s’aposta per un mix d’arbres: aurons blancs i pins negres, així com arbustos càrex i seslèria.
A l’hora de fer els treballs -tot fa preveure que començarien un cop acabi el poble de Nadal- es demana que les empreses tinguin present que caldrà mantenir la circulació de vianants a partir dels ascensors existents així com la necessitat de garantir l’accés al centre de congressos. Tot i això, sí que es tindrà la possibilitat de sol·licitar talls puntuals, sempre amb coordinació amb el servei de circulació.