Així ho han explicat el president del renovat Sitca, Cristian Asensio, i el secretari del sindicat, Isaac Aláez. Tots dos, juntament amb la vicepresidenta del col·lectiu, Carmen Castillo, i un dels vocals de l’organització, Pascal Zanella, han mantingut una trobada amb els dos cònsols, Sergi González i Olalla Losada, respectivament, i amb la consellera de l’àrea de gestió de persones, Eva Tadeo. En la reunió també hi ha estat present el secretari general, Gilbert Blasi. El punt de partida, segons Asensio i Aláez, era mantenir una presa de contacte una vegada el Sitca s’ha reactivat. Però també posar ja sobre la taula els temes que més neguit generen entre el personal.
Aláez ha qualificat la trobada de “productiva” mentre que Asensio ha titllat la reunió de “bona encara que tensa” perquè ningú no s’ha callat res. En tot cas, tots dos han coincidit en detectar “bona predisposició de la corporació per solucionar un conjunt de problemes que hi ha sobre la taula”. Per tant, des d’aquest punt de vista el contacte es pot considerar “molt positiu” encara que caldrà veure ara l’evolució que tingui la relació entre sindicat i corporació i quines decisions va adoptar l’equip que encapçalen González i Losada, “que fa poc que ha arribat” i intenta estudiar tot allò que pretén implementar. En tot cas, hi ha hagut força sintonia.
Els representants sindicals tenen clar, després de rebre les explicacions comunals, que deixant sense efecte el complement per a les baixes la corporació “va fer el que havia de fer per no convertir el problema en encara més gran” perquè “no hi havia cap altra opció més”
Els dos representants sindicals han reconegut que el que més neguit general comporta és la suspensió del complement de baixa laboral en cas d’accident. En aquest sentit, Asensio i Aláez han explicat que amb una reunió de deu minuts que van convocar els cònsols amb tot el personal no es van poder aclarir les coses. Ara, una vegada el Sitca ha rebut les explicacions més específiques s’ha vist clar que “no hi havia cap altra opció més” i que “van fer el que havien de fer per no convertir el problema en encara més gran”. “Es van trobar un marró degut a la mala gestió política d’equips precedents”, han remarcat els dos representants sindicals.
La majoria comunal té la voluntat de “solucionar aquest problema” i ja s’ha encarregat un assessorament legal alhora que s’estan estudiant assegurances diverses per poder garantir la cobertura com estava fins ara. Ara bé, “amb una fórmula legal i que funcioni per a tothom”. “Hem aportat alguna idea com podria ser la modificació de l’ordinació comunal de la funció pública” per intentar solucionar el problema que ha posat de relleu el Tribunal de Comptes. La supressió d’un article de dita ordinació hauria deixat en fals la cobertura. Ara es pretén “legalitzar el que estava il·legal i no deixar cap treballador del comú sense aquesta cobertura”.
ALTRES QÜESTIONS
Asensio i Aláez han explicat que la reunió ha servit per “marca posició”. Tant per un cantó com per l’altre. S’ha posat sobre la taula, entre altres coses, per exemple, la qüestió del clima laboral principalment en departaments com el d’Higiene i el de Circulació. La voluntat comunal és contractar una empresa externa que faci un estudi de situació a partir del qual es puguin resoldre els problemes que hi hagi. De fet, en molts aspectes la majoria d’Enclar està disposada a “estudiar” allò que s’ha proposat.
Una d’aquestes qüestions que s’han d’analitzar detalladament és la possibilitat de poder facilitar jubilacions anticipades. En aquest sentit, els dos responsables sindicals han explicat que els representants de la majoria han admès que “no ho tenien previst” i, per tant, cal fer números i estudiar fil per randa què podria costar i que podria significar possibilitar prejubilacions. I en una situació similar hi ha la demanda de poder promoure un pla de jubilació empresarial en copagament o millorar aspectes de la carrera professional que molt personal de la casa considera que està obsoleta.
Els representants del Sitca també han posat sobre la taula tres qüestions més. Logísticament una és molt important: poder subscriure un conveni que permeti, per exemple, que el sindicat disposi d’un espai i d’un mobiliari dins de les instal·lacions comunals per poder atendre els treballadors. I poder disposar de 150 hores anuals en lloc de les 100 hores sindicals que es reconeixen ara per ara. També s’ha demanat poder fomentar una branca o un sindicat entre el personal del servei de circulació i poder participar en els canvis d’organigrama que es vulguin impulsar. En aquest sentit, els responsables comunals haurien mostrat els seus dubtes que això pugui ser així. Una cosa és informar i ser transparents a l’hora de fer canvis. L’altra, que els treballadors hi puguin prendre part. Sí s’ha sol·licitat que els canvis que es vulguin fer es duguin a terme sempre entre treballadors del mateix departament.