Els ciutadans d’Escaldes generen menys residus el 2023 i separen millor els envasos

Es recullen 4,4 tones de la fracció del rebuig, el mateix que el 2022, malgrat que la població censada a la parròquia creix un 3,9% i es considera que les millores detectades en la recollida selectiva són atribuïbles als mòduls amb control d’accés i al porta a porta

La caseta de recollida de deixalles a Escaldes amb control d'accés.
La caseta de recollida de deixalles a Escaldes amb control d'accés.

Els habitants de la parròquia d’Escaldes-Engordany van generar 4.439,37 tones de residus corresponents a la fracció de rebuig el 2023, una xifra pràcticament calcada a la registrada el 2022: 4.420,37 tones (+0,4%). Des de la corporació s’assenyala, però, que si es té en compte que la població de la parròquia ha crescut un 3,9% en el mateix període, passant de 14.917 a 15.506 habitants, el resultat és que s’ha donat una “disminució dels residus generats per habitant”. El comú, a més, destaca les millores que s’han detectat en la recollida selectiva i que atribueix iniciatives com els mòduls amb control d’accés o la recollida porta a porta.

En totes les fraccions recollides, però s’ha vist certa millora. En el cas del paper i cartró, el 2023 se’n van recollir 665,10 tones, un 5,1% més que les 632,60 del 2022. Ara bé, si es mira l’increment de població, es veu que l’increment de recollida d’aquest residu no dista massa del creixement d’habitants (+3,9%). En canvi, el 2022, la diferència entre l’augment de recollida de paper i cartró respecte el 2021 (+11,8%) i el creixement del cens (+1,3%) és molt més gran, marcant així “una clara millora”.

Pel que fa al vidre, l’any passat se’n va recollir 525,97 tones, un 3% menys que el 2022, mentre que ara fa dos anys s’havia registrat un increment del 13,8% respecte al 2021. Així, comparant l’evolució de la recollida de la fracció amb la del cens del 2023, s’observa “una disminució del vidre recollit mentre la població censada augmenta”, millorant “de forma significativa el vidre generat”.

Finalment, el 2023 es van recollir 394,99 tones d’envasos, un 5,7% més respecte a les 373,569 del 2022. Si es compara l’evolució de la recollida amb la del cens, “s’observen valors molts semblants”, i és que mentre la recollida d’envasos creix un 5,7%, el cens puja un 3,9%.

Cal destacar la reducció que s’ha produït pel que fa als impropis, és a dir, aquells residus que no formen part de la fracció però que acaben en el contenidor dels envasos

Ara bé, aquí cal destacar la reducció que s’ha produït pel que fa als impropis, és a dir, aquells residus que no formen part de la fracció però que acaben en el contenidor dels envasos. El comú va fer l’última caracterització de la fracció d’envasos el 30 de novembre del 2023 i es va comprovar que el 69,4% de la recollida eren residus propis, mentre que els impropis suposaven un 30,6%. L’anterior caracterització, feta el 2021, havia detectat que els impropis arribaven al 35%, per tant, disminueixen els impropis i per tant es dona un augment de la qualitat dels residus. “Això vol dir que s’ha aconseguit que els ciutadans reciclin més i millor”, afirmen des del comú.

De fet, des de la corporació es remarca que les millores assolides es poden associar a la implementació dels mòduls de residus amb control d’accés a les zones cèntriques de la parròquia, així com a la implantació de noves modalitats de recollida com el porta a porta que es fa als Vilars, Can Diumenge i als carrers Étang Salé i Hortalets de Ribot, i a les campanyes de sensibilització.

Precisament sobre la recollida porta a porta, que s’havia plantejat d’estendre-la a més zones de la parròquia, de moment no hi ha cap decisió presa, sinó que és una qüestió que encara s’està estudiant, ha confirmat des del comú.

Comentaris (1)

Trending