Canillo vol impulsar el Palau de Gel convertint-lo també en un parc aquàtic

S’aprofitaria la piscina i, juntament amb altres noves activitats com pistes de pàdel o un rocòdrom, entre altres, permetrien incrementar els ingressos i reduir de forma sensible el dèficit de la societat

Representació de com seria el futur parc aquàtic del Palau de Gel.
Representació de com seria el futur parc aquàtic del Palau de Gel. COMU DE CANILLO

Palau de gel... i en un futur, també un parc aquàtic. És la proposta que el comú de Canillo ha presentat a la ciutadania amb el nou pla de negoci, per cinc anys, que vol revitalitzar la instal·lació i fer-la més rendible. Un projecte que el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, ha qualificat de “molt ambiciós” per aconseguir “un canvi en positiu” per a la infraestructura. Ja s’admet que no deixaria de ser, almenys a curt termini, deficitària, però sí que amb uns números vermells més assumibles.

Les idees s’ha fet públiques en una reunió de poble celebrada, justament, a l’auditori del Palau i comandada pel mateix Camp, pel cònsol menor, Marc Casal, i pel director d’Ensisa, David Hidalgo. Durant aquesta, també s’ha aprofitat per explicar a la població els principals detalls d’un pressupost rècord, de 22,3 milions d’euros. Una xifra que, precisament, s’explica en gran part per l’inici de la inversió necessària per tirar endavant el pla de negoci per a la instal·lació. “Un gran esforç”, ha remarcat el mandatari.

Una sèrie d’actuacions que persegueixen dos objectius: primer, reduir la despesa que genera la infraestructura, amb obres que han de permetre disminuir de forma important el consum energètic: uns 230.000 euros anuals. En aquest cas, la inversió serà en diferents reformes com la millora de l’aïllament de les dependències, del sistema de calefacció o la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de l’edifici.

WhatsApp Image 2022 04 28 at 7.27.37 PM

L’altra gran fita és incrementar els ingressos amb nous atractius, I el més evident  convertir la infraestructura en un parc aquàtic, aprofitant la piscina ja existent. En la trobada s’ha estacat que el projecte suposarà un “producte únic a Andorra” que es destinarà al públic familiar i es podrà explotar durat tot l’any. “Hem visitat instal·lacions similars a Europa que tenien un problema similar”, ha explicat Hidalgo. Inicialment, tindrà tres tobogans però “és ampliable de forma escalada”. Així, “pot donar més servei si la demanda és superior a la que hem previst”.

A banda, s’impulsaran altres activitats com un rocòdrom interior i pistes de pàdel. També d’altres més originals com escalada en arbres o una atracció anomenada ‘Quick jump’. La voluntat és apostar també per millores en la restauració i altres activitats socials que generin més vida al Palau.

WhatsApp Image 2022 04 28 at 7.31.05 PM

Es calcula que totes aquestes novetats estarien disponibles l’any vinent i permetrien uns ingressos ja el 2023 de 342.000 euros, que es podrien incrementar els exercicis posteriors fins a prop de 461.000 el 2026. En canvi, generarien unes despeses entorn els 250.000 euros i, per tant, generarien, elles soles, un superàvit: d’uns 96.000 euros ja d’inici i fins a uns 206.000 el 2026.

 Sumada a l’explotació de la resta de la instal·lació, permetria reduir sensiblement el dèficit actual. En concret, i segons les dades que s’han facilitat a la reunió, fins a una previsió de 196.500 euros en negatiu el 2026, en comparació als -690.000 del darrer exercici.

En total, el comú ha d’aportar 5,2 milions d’euros, els quals un ja es va transferir el 2021. D’aquests, 700.000 es destinaran a cobrir les pèrdues previstes per aquest exercici,3,3 milions per a les millores energètiques, 820.000 per a les noves activitats i 367.000 per altres actuacions en infraestructures

WhatsApp Image 2022 04 28 at 7.34.26 PM
Casal, Camp i Hidalgo han presentat el projecte.

La previsió de les obres és de dos o tres mesos per a les que s’han de fer a la zona de la pista de gel, que es vol evitar tancar durat l’hivern, època de màxima afluència de visitants. Aquest problema no existeix a la piscina, on els treballs tenen un termini entre quatre i cinc mesos. Camp ha apuntat que la idea és, justament, començar en aquest punt, on es barregen tant les obres de millora energètica com la construcció del parc aquàtic.

La fita està marcada en què les noves activitats es puguin gaudir ja al llarg del primer semestre de l’any vinet. “Ha de ser així”, ha comentat el cònsol major canillenc. En el cas del parc aquàtic, s’han fet els càlculs d’ingressos amb una previsió de 70 o 80 usuaris en temporada alta i de 20 a 30 en baixa. Tot i això, es confia que es pugui augmentar, amb el temps, aquesta xifra.  Això permetria arribar a un objectiu desitjat però per ara no promès: el dèficit zero del Palau.

“No ho hem volgut prometre, però entenem que és possible si la previsió d’ingressos que hem fet va a més”, ha comentat. En tot cas, no és un objectiu a curt termini. De fet, el cònsol ha apuntat que, en tot cas, s’assoliria entre el 2027 i el 2030.

PONTS TIBETANS A INICIS DE JUNY... SI RES ES TORÇA

La nova oferta del Palau de Gel s’afegiria a altres dos atractius pels quals el comú aposta decididament. Un, ja existent, el mirador del Roc del Quer, encara gratuït. L’altre, els ponts tibetans de la vall del Riu. “S’hi està treballant intensament, tot i que durant l’hivern no s’ha parat”, ha apuntat Camp. El mandatari ha indicat que es manté la voluntat de poder-los obrir, ja cobrant –tarifes que encara no s’han volgut fer públiques- al llarg de la primera quinzena de juny.

Comentaris (19)

Trending