El comú canillenc ha aprovat la presentació del recurs en una sessió del ple convocada d’urgència i durant la qual el cònsol major, Francesc Camp, ha volgut deixar clar que “no ens agrada interposar-lo” contra una altra corporació parroquial, però també que “ens veiem forçats i no tenim alternativa”. L’acció judicial, per la via administrativa, és, segons ha assegurat, “l’única via per fer valdre els drets territorials de la parròquia i dels seus ciutadans”. Per ara, es tracta d’una acció administrativa davant el comú d’Encamp, però es deixa clar que, si res canvia, s’està perfectament disposat a portar l’afer, un cop més, als tribunals.
La presentació del recurs ha estat validada per unanimitat. Els consellers d’Objectiu Comú han donat suport i, de fet, Dolors Cabot ha carregat contra el comú d’Encamp per haver actuat sense consultar en cap moment a Canillo
Els greuges que la nova concessió esquiable provoca es resumeixen bàsicament en tres de les zones objecte de la futura explotació per part de Saetde. Per un costat, hi ha dubtes sobre els terrenys situats prop del pic del Maià. Per l’altra, els propers a la zona del riu de Massat que, com ha explicat Francesc Camp, estan encara “en divergència”. Fins i tot amb un procés judicial ara en espera de sentència arran de la construcció per part de Canillo d’un dipòsit d’aigua i les pertinents canonades. A banda, les pastures d’aquest lloc també s’empren per part dels ramaders de la parròquia.
El darrer punt de conflicte és un ja històric: el pla de les Pedres. A priori, aquest problema estava resolt amb la sentència d’ara fa uns anys que concedia el terreny a Encamp. Allà, però, hi havia (i hi ha) un telecadira d’Ensisa clau per a la connexió dels dos dominis esquiables. Es mantenia amb l’acord de tots dos comuns i de les dues societats explotadores. Per això, “es dona la paradoxa que s’atorga a Saetde però l’està explotant Ensisa”, segons ha apuntat Camp.
El mandatari, en certa forma mossegant-se la llengua, no ha amagat un cert malestar amb la forma d’actuar del comú d’Encamp. Així, ha recordat que al llarg de tot el procediment per atorgar la concessió es van enviar dues cartes a l’altra corporació demanant pels terrenys que abastava l’acord que s’intentava tancar amb Saetde. Sense resposta. I, un cop anunciada la nova concessió, es va fer una reunió. “La resposta ha sigut mantenir els terrenys a l’explotació, quan nosaltres consideràvem que no hi havien de ser”, ha apuntat.
Ara, el comú d’Encamp té, inicialment, dos mesos per respondre el recurs, si no demana cap pròrroga. Des de Canillo s’han volgut deixar clares dues coses. Per un costat, el pal. Si Encamp no rectifica, el cas es portarà davant els tribunals -seria l’enèsim conflicte territorial entre les dues parròquies que hi arriba-. Per l’altra, la pastanaga. “Ens agradaria poder entaular unes converses de negociació perquè s’excloguin els terrenys”, ha afirmat el cònsol menor, Marc Casal.
La presentació del recurs ha estat validada per unanimitat. Els consellers d’Objectiu Comú han donat suport i, de fet, Dolors Cabot ha carregat contra el comú d’Encamp per haver actuat sense consultar en cap moment a Canillo. “Gairebé s’ha provocat la demanda administrativa perquè no hi ha hagut diàleg ni valoració abans de fer la concessió. No es pot tirar pel dret en una cosa de tanta envergadura i el que calia era escoltar una altra administració veïna”, ha destacat.
Comentaris (4)