Canillo actua d’urgència per frenar la construcció de grans blocs de pisos

El comú aprova una modificació del pla d’urbanisme “temporal i cautelar” que només permet construir xales o cases aparellades en sòl urbà consolidat o urbanitzable i confia que en sis mesos s’haurà pogut definir els canvis puntuals per tenir clar què es podrà fer en un futur

Un moment de la sessió de comú celebrada a Canillo.
Un moment de la sessió de comú celebrada a Canillo. M.P.

“Al Tarter s’han fet algunes edificacions amb molta volumetria i molta densitat que tant de bo no s’haguessin fet”. L’afirmació és del cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, que durant la sessió de consell de comú d’aquest dimecres no ha dubtat a assegurar que “no volem exemples de construcció com els que hem tingut recentment al Tarter, és l’exemple que no s’ha de seguir. El comú no ho vol i no ho vol el 99% de la gent de la parròquia”. Així, amb una aposta per la “qualitat, la integració paisatgística, la sostenibilitat i la construcció de muntanya”, s’ha aprovat una modificació del pla d’urbanisme que només permet construir xalets i cases aparellades. Mentrestant es treballarà per definir com ha de ser la parròquia del futur.

El cònsol ha recordat que el creixement del país “és un debat d’actualitat” i que Canillo ha vist com en els últims anys ha passat de 3.200 habitants a 6.000. Així, malgrat que els estudis de capacitat de càrrega indiquen que es podria seguir creixent fins als 9.500 habitants, Alcobé ha deixat clar que “créixer no ho és tot” i cal tenir en compte “elements que afecten la convivència, la qualitat de vida, el paisatge, l’entorn natural o la creació o destrucció del valor patrimonial”.

Per tant, s’ha arribat a la conclusió que cal reflexionar sobre si “convé establir modificacions perquè la parròquia tingui un creixement més ordenat”. Un debat que ha reconegut que també crea “incerteses, neguits i riscos” i que s’hauria de fer amb calma i asserenat, però sense fer tard. Una pressió que també arriba als comuns, principals gestors del sòl. “Les últimes setmanes hem vist un increment d’interès per fer projectes urbanístics importants que si es fessin tindrien un impacte irreversible al territori”, ha exposat.

“Les últimes setmanes hem vist un increment d’interès per fer projectes urbanístics importants que si es fessin tindrien un impacte irreversible al territori”, ha exposat

La situació ha fet reflexionar els mandataris canillencs, que finalment han optat per actuar “d’urgència” i no deixar fer projectes que més endavant “ens poden fer penedir de no haver corregut per por”. Alcobé ha estat clar. Si hi ha una cosa que es vol evitar son edificacions “amb molta volumetria i densitat” com les que s’han construït, per exemple, al Tarter. “Són l’exemple que no s’ha de seguir. El comú no ho vol i no ho vol el 99% de la gent de la parròquia”, ha afirmat en la roda de premsa posterior al ple. Per tant, s’ha optat per aprovar un canvi d’usos urbanístics, no una moratòria. “Una moratòria no la podem fer perquè no fa encara 4 anys de l’última i no la volem fer”, ha remarcat, afegint que “els comuns tenim moltes eines per actuar sense fer moratòries”.

Així, es modifiquen els usos de les principals claus del sol urbà consolidat i de l’urbanitzable de manera que només es permet la construcció d’habitatges unifamiliars o cases aparellades. Només en queden fora els nuclis antics i la clau 7.2, corresponent a les zones d’alta protecció, que tant en un cas com en l’altre ja tenen normativa pròpia. “És una modificació temporal i cautelar a l’espera de poder analitzar i poder tenir, si pot ser abans de l’estiu, la solució definitiva de com volem que creixi la parròquia”, ha explicat el cònsol, podent fer un debat de forma “serena, tranquil·la i pacífica”.

MODIFICACIONS PUNTUALS

Les limitacions no haurien d’anar més enllà del 2025. Abans de l’estiu es vol tenir l’anàlisi fet, segons ha dit ja es compta amb una empresa externa per assessorar-los, i posteriorment entregar-ho al Govern i la CTU perquè ho aprovi abans de final d’any. Alcobé ha indicat que els canvis que es poden introduir tindran el sòl urbà consolidat com a eix central, uns espais que en l’última modificació del POUP no es van tocar. En tot cas es tractarà de “modificacions puntuals a la normativa actual” que siguin “fàcils d’entendre, de treballar i aplicar”.

El cònsol ha garantit que es preservarà el valor patrimonial dels terrenys privats. “No volem perjudicar propietaris actuals que durant molts anys han preservat el seu patrimoni i que en funció del que es vulgui fer, el valor pugui baixar”, ha exposat, recordant que “mai s’ha pogut fer tant poc com ara i mai ha valgut tant” el terreny.

Com a mesura complementària, també es condiciona la forma de construir. Així, pel que fa a les cobertes, s’obliga a tots els edificis a tenir el carener perpendicular i no paral·lel per “mantenir l’estètica de muntanya”, una condició que permet “guanyar integració” amb l’entorn.

Comentaris

Trending