La sessió de comú celebrada a Canillo -la tradicional de Pentacosta- ha servit, entre altres punts, per validar la nova normativa d’accés motoritzat al medi natural. L’ordinació actualitza l’encara vigent, del 2013, i estableix més restriccions. Una d’essencial serà el fet que no es permetrà el trànsit de qualsevol vehicle que no tingui matrícula del país. D’aquesta forma, segons ha explicat el cònsol major, Jordi Alcobé, “volem eliminar un turisme de motor a les nostres muntanyes perquè és una pràctica nociva per a l’entorn i per als excursionistes”. En aquest sentit, ha indicat que s’havia detectat els darrers anys com molts aficionats venien a la parròquia a fer aquestes pràctiques. “No volem incentivar que es vingui aquí a fer el que tenen prohibit al seu país”, ha afirmat el mandatari.
“Volem eliminar un turisme de motor a les nostres muntanyes perquè és una pràctica nociva per a l’entorn i per als excursionistes”, ha argumentat el cònsol major, Jordi Alcobé
Es tracta d’una prohibició que no és pas total. De fet, tot i que amb més limitacions que actualment, les motos de trial matriculades a Andorra -i només aquestes- sí que podran accedir a determinats camins. En queden exclosos, això sí, una llista dels més transitats com els excursionistes, com ara el del Casamanya, entre altres. Les limitacions tindran excepcions, com ara vehicles de cossos de seguretat o del comú, de ramaders o de propietaris de bordes a la zona. El cònsol ha justificat que la restricció no s’apliqui a les motos del país tot argumentant que “no alternen massivament l’entorn i la seva protecció és compatible amb el volum que, per ara, suposen; si algun dia entenem que no ho és, ho revisarem”.
Pel que fa a les matrícules estrangeres, la porta no es tanca del tot. Es treballa per disposar d’un procediment pel qual es pugui demanar un permís especial al comú. En aquest sentit, el cònsol menor, Marc Casal, ha apuntat que “ara, amb els vehicles de fora, el problema que ens trobem és que si hi ha una alteració del medi, no els podem identificar, cosa que no passa amb les andorranes”. Així, l’autorització prèvia permetria superar aquesta dificultat. “Volem saber qui tenim a les nostres muntanyes”, ha justificat.
La mesura tampoc afectarà les bicicletes, fins i tot les elèctriques. Per a Alcobé, la nova normativa suposa una millora amb relació a l’actual. “Ens convenia aprofundir-hi i fer compatible la protecció de la natura amb els usos que es fan”, ha comentat.
SALTS DES DEL PONT TIBETÀ A L’ESTIU
Per altra banda, el comú ha adjudicat la concessió per poder impulsar activitats d’aventura aprofitant la plataforma existent al mig del pont tibetà de la vall del Riu. En concret, el que es coneix com a ‘jumping’. La guanyadora del concurs -s’havien presentat dues empreses- ha estat Andorra Management Ski Area (AMSA), amb una proposta que també inclou la possibilitat de fer salt pendular -llançar-se i després balancejar-se- i una tirolina per sota del pont.
Alcobé ha definit la proposta com a “molt interessant” i ha avançat que “treballem perquè ja sigui possible a finals de juliol o a l’agost”. El principal obstacle, ha indicat, és que cal fer arribar un cable amb electricitat fins a la passarel·la. Pel que fa al cànon que pagarà l’empresa, aquest dependrà de la facturació, però sempre amb una base de 3.000 euros anuals. A partir dels 5.000 euros de facturació, se sumaria un 5% i, per sobre dels 15.000, un 15%.
El cònsol major canillenc s’ha mostrat convençut que l’activitat tindrà una bona acollida entre els turistes. “Ha de ser un referent en el món de l’aventura perquè és un producte innovador i únic en el món dels ponts tibetans”, ha comentat.