Així ho marca l’acord que han rubricat aquest migdia els cònsols majors de les parròquies, Alcobé i Laura Mas, respectivament. D’aquesta forma, es compleix un dels punts que incloïa un altre document, el conveni signat per totes dues corporacions ara fa sis mesos en el qual es tancava l’enfrontament provocat arran de la nova concessió a Saetde. Després d’aquest temps negociant, s’ha tancat el pacte.
Mas ha explicat que aquest nou acord “és assumible per les dues corporacions i aporta una bona convivència i seguretat jurídica, tenint en compte que les estacions d’esquí són un pilar econòmic del país”
De fet, aquest nou acord el que fa és complir la sentència judicial que, en el seu dia, va donar la raó a Encamp. Aquella ja fixava que el pla de les Pedres era territori encampadà i, també, que s’havia de pagar per fer ús de l’espai. Ara, es fixa la quantitat. I, més concretament, dos conceptes.
Per un costat, el que s’abonarà a partir d’ara. S’ha acordat un pagament anual de 125.000 euros a Encamp per l’ús que es farà a partir d’ara del terreny. Això, durant tres lustres, fins a la temporada 2039-2040.
Per l’altre, calia fixar també la compensació pel temps que s’ha fet servir el pla de les Pedres. Si fa no fa, vint anys, malgrat que només se’n poden reclamar tres. I aquest ha quedat marcat en un pagament únic de 300.000 euros. Aquest, s’haurà de fer en el termini de 60 dies a partir de l’aprovació per part de Canillo del pressupost comunal per a l’any 2025.
El preu just, segons ha explicat Mas, “és assumible per les dues corporacions i aporta una bona convivència i seguretat jurídica, tenint en compte que les estacions d’esquí són un pilar econòmic del país”. En aquest sentit, ha explicat que el preu just s’ha establert a partir “d’una base de càlcul sostinguda per part d’experts independents” agafant la facturació d’Ensisa i la del giny i multiplicant-ho per un 6% o un 7%, segons la temporada.
Jordi Alcobé, ha remarcat “la fi de 20 anys de dubtes o de situacions anòmales i hem fet fàcil el que era difícil, gràcies a l’empatia i el diàleg”
En l’acord s’ha establert que i un dels dos comuns el vol rescindir ha d’avisar amb un any d’antelació. Així mateix, Canillo podrà fer les obres que cregui escaients, sempre que avisi de la inversió que s’ha de realitzar. En aquest cas, segons Mas “es calcularà la part amortitzable i en el cas que es trenqui el contracte, Encamp pagarà la que no s’ha pogut amortitzar”. Tot i això, si es volen fer inversions en els darrers cinc anys de conveni haurà de ser la corporació encampadana qui les autoritzi.
Laura Mas ha destacat la “voluntat clara” que hi ha hagut per arribar a una entesa i afirmat que “des de Saetde s’ha vist bé l’entesa i s’aporta estabilitat a Nevasa”.
Per la seva part, el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, ha remarcat “la fi de 20 anys de dubtes o de situacions anòmales. Els comuns hem volgut sobrepassar les diferències i s’han fet molts esforços per arribar a on som avui”. Afegeix que “hem fet fàcil el que era difícil, gràcies a l’empatia i el diàleg”. Precisament, el comú canillenc aprovarà en la sessió de consell de comú d’aquesta tarda aquest pacte, mentre que el d’Encamp ho farà el 31 d’octubre.
Finalment, pel que fa als dos litigis que encara queden, Laura Mas ha explicat que el del riu Massat està judicialitzat, mentre que el del Pic de Maià ha dit que “si cal parlar-ne ho farem més endavant”.
Comentaris (20)