Canillo fa mans i mànigues per garantir l’aigua als nuclis més turístics de la parròquia

Des del 21 de desembre i fins al darrer dia de l’any hi ha hagut, especialment a les tardes, moltes baixades de pressió que han afectat a diverses urbanitzacions canillenques i que més enllà de les dificultats hídriques han comportat altres problemes

Una imatge d'arxiu del Tarter. ARXIU

El comú de Canillo està fent mans i mànigues, amb l’empresa Abiòtic al costat, per intentar donar resposta a les necessitats d’aigua que hi ha a la parròquia i, especialment, en els principals nuclis turístics de la mateixa, com ara Soldeu, el Tarter i Incles. I és que des del dia 21 de desembre, amb l’arribada d’un volum de visitants molt important, hi ha hagut una demanda hídrica molt superior a la normal i això ha suposat problemes sobretot de pressió en diferents urbanitzacions, tal i com han lamentat alguns residents i turistes. 

Des del comú s’indica que “cap edifici de la parròquia de Canillo s’ha quedat en cap moment sense subministrament d’aigua”, però sí que s’admet que hi ha hagut complicacions alguns dies. I és que recorden les fonts comunals consultades que aquests dies al tomb de Nadal es passa d’uns 2.000 habitants amb demanda d’aigua a 25.000 habitants. “El nombre d’incidències registrades enguany són les habituals i no han estat més que les que es registren altres temporades d’hivern en aquests dies de consum d’aigua tan important”, expliquen les fonts. “No obstant, des del comú es treballa per tal de solucionar, com ha estat en aquests casos, amb la màxima celeritat possible les incidències que es puguin registrar en la xarxa d’aigües”.

“No obstant, des del comú es treballa per tal de solucionar, com ha estat en aquests casos, amb la màxima celeritat possible les incidències que es puguin registrar en la xarxa d’aigües”

Veïns i turistes expliquen al seu torn que des del dia 21 i fins al 31 les baixades de pressió han estat constants, amb “serveis sota mínims en les hores punta de consum”, que són les mateixes que identifica el comú, de les 5 de la tarda a les 9 del vespre. La manca de pressió ha estat “repetida” i dificultava, més encara, la possibilitat de disposar d’aigua calenta. “Regulaven la pressió i ho tenies solucionat en poca estona”, però aquesta pressió afegida ha fet que es moguessin “sediments i s’han embussat filtres dels edificis, o els acumuladors d’aigua calenta i els intercanviadors de FEDA Ecoterm” per posar alguns exemples des del veïnat. 

Residents i turistes no entenen que si una tarda s’havia solucionat la incidència incrementant la pressió, “l’endemà la situació tornés a ser la mateixa que el dia abans i quan obries l’aixeta amb prou feina baixés un rajolinet d’aigua i s’hagués de repetir l’operació de nou”. Per tant, demanen més consciència als usuaris però, sobretot, sol·liciten a les autoritats competents que es facin càrrec de la situació i que donin una resposta i una solució definitiva a la problemàtica. El comú, s’ha dit ja, reconeix que la dificultat hi és, que se n’és conscient i que s’adopten les mesures escaients per minimitzar l’impacte.

Les fonts comunals consultades han fet un repàs a les incidències que a parer seu hi ha hagut. Així, el 31 de desembre “hi va haver dos avisos de baixada de pressió d’aigua a dos edificis de la parròquia: un a l’Isard Homes al Tarter -avís a les 18 hores resolta en una hora- i l’altre a la Pleta de Soldeu -avís a les 19.30 hores resolta en 30 minuts- que van ser resoltes la mateixa tarda”: El comú insisteix que “en cap cas es van quedar sense subministrament d’aigua. L’empresa Abiòtic va resoldre les incidències mencionades”. També s’indica que el dia 27 de desembre a la tarda es va registrar la mateixa incidència tècnica de baixada de pressió en un edifici a l’entrada de Soldeu que es va resoldre el mateix dia per Abiotic i que tampoc es va patir manca de subministrament d’aigua.

Etiquetes: