Canillo aixeca la moratòria a noves bordes o cabanes però estableix normes estrictes de construcció

Les noves edificacions a les valls tradicionals no podran tenir més de 100 metres quadrats per planta i dos pisos -amb opció a un soterrani amb accés intern-, evitant antenes o plaques solars i fent servir pissarra a les teulades i pedra rústica per revestir les façanes

Una vista de la vall d'Incles.
Una vista de la vall d'Incles.

Canillo aixeca la moratòria que impedia la construcció de noves bordes o cabanes a les valls tradicionals de la parròquia, com la del Riu, Incles o Montaup, entre altres. Ara bé, els propietaris que, a partir d’ara, vulguin engegar un nou projecte, ho hauran de fer sota una normativa estricta que marcarà de forma molt clara com hauran de ser aquestes edificacions: no podran tenir més de 100 metres quadrats de plantes i tot just dos pisos, amb opció d’un soterrani al qual, però, s’haurà d’accedir des de l’interior. Les regles validades al ple de la corporació també afecten els materials que caldrà fer servir i l’entorn de les construccions.

La moratòria estava vigent des del passat febrer i, justament, es va aprovar per poder treballar amb calma l’ordinació que, ara, s’ha validat. El cònsol major de la parròquia, Jordi Alcobé, ha explicat que la mesura té “un doble objectiu”. Per un costat, “protegir les bordes antigues, tot prohibint-ne l’enderroc o l’ampliació de la seva volumetria”. Per l’altre, “regular les noves construccions” i que aquestes “hagin de respectar l’arquitectura de muntanya”.

El text validat és estricte i deixa ben clares les regles a les quals s’hauran de cenyir a partir d’ara els propietaris de terrenys que vulguin construir bordes o cabanes sigui per a usos residencials, hoteler -per a bordes de muntanya- o de restauració. La normativa afecta les principals valls de la parròquia: Incles, la del Riu, la Coma de Ransol, Mereig i Montaup i tots els àmbits, tant els edificis en si mateixos com el seu entorn.

Així, es deixa clar que les teulades hauran de ser de pissarra i el revestiment de les parets de pedra rústica marronosa. En cap cas podran sobreeixir elements com ara antenes ni tampoc es podran instal·lar plaques solars. Lògicament, també es regula la mida d’aquestes construccions. Com a màxim, 100 metres quadrats de planta i dos pisos: una de baixa i una sotacoberta en un màxim de 7 metres d’alçada. Això sí, es dona l’opció de fer un soterrani però amb una condició sine quan non: l’accés haurà de ser intern.

Una vista de la vall d'Incles.

Relacionat

Suspensió temporal de les llicències per construir bordes a Incles i la resta de valls canillenques

L’ordinació també estableix com ha de ser l’entorn d’aquests edificis. Així, no es podrà enjardinar i si es planta algun arbre haurà de ser autòcton de la parròquia. També es limita com han de ser els espais d’aparcament i es deixa clar que no es podrà fer cap accés nou, tret de casos excepcionals.

Alcobé ha deixat clar que la nova normativa no canvia el nombre d’edificis permesos a les zones en qüestió, les de màxima protecció al pla d’urbanisme. “No es poden fer ni més ni menys, però les que es construeixin hauran d’estar més adaptades al medi”, ha comentat el cònsol major canillenc, tot destacant que “hem volgut anar molt al detall perquè qualsevol petita cosa és important; per exemple, no volem que es facin balcons de vidre”. Tot perquè la clau és “que no s’alteri la filosofia de les valls” i perquè “puguem mantenir la identitat de Canillo i d’Andorra”.

A banda, l’ordinació també estableix una protecció a aquelles bordes tradicionals, les ja existents, construïdes abans del 1980. Es deixa clar que no es podran ni enderrocar ni ampliar. I, per tant, es mantindrà la seva essència. “Si les nostres valls tenen un alt valor patrimonial és perquè aquests edificis s’han conservat·", ha remarcat.

La norma també estableix la prohibició de fer les anomenades cabanes 4x4, utilitzades com a magatzem o lloc de vida d’animals. La previsió és que en un termini breu de temps es faci una normativa específica per regular-les.

Comentaris (2)

Trending