Cairat alerta de l’encariment d’algunes obres davant del fet que els concursos quedin deserts

UL+DA ha criticat el nivell baix d’inversions executades durant els nou primers mesos de l’any, mentre que la majoria fa prevaldre el criteri de prudència davant “les desviacions” que hi ha hagut en les obres del centre cultural

La sessió de consell de comú de Sant Julià d'aquest dijous. Albert Sanjuan

El comú de Sant Julià de Lòria només ha executat el 21% de les inversions previstes durant els nou primers mesos de l’any. El conseller de Finances, Joan Malea, ha explicat que s’ha volgut ser molt curosos amb la despesa de la reconstrucció del centre cultural i també ha exposat que hi ha concursos d’obra pública que han quedat deserts. Una situació que no només afecta aquesta corporació, sinó també a la resta d’administracions del país. El cònsol major, Cerni Cairat, considera que “caldria augmentar el preu de les licitacions” i aposta per fer canvis en la legislació per evitar que les obres s’encareixin, tenint en compte el moment que viu la construcció, sobretot en l’àmbit privat.

A 30 de setembre, Sant Julià tenia un saldo positiu de 4,7 milions d’euros, tenint en compte que s’han ingressat 15,4 milions, és a dir un 56% del pressupostat, mentre que les despeses ascendeixen a 10,6 milions d’euros, un 39% del que s’havia previst. Les inversions han estat de 2,1 milions, el que representa un 21% de l’establert en els comptes per aquest exercici. Malea ha recordat que el pressupost es va aprovar a l’abril i “molts dels concursos que teníem han anat més enllà del segon i tercer trimestre”. Afegeix que “hem volgut donar un valor important al control de la despesa del centre cultural perquè hi ha moltes certificacions pendents de signar i hem detectat desviacions significatives. També ens genera un neguit important les negociacions amb les asseguradores i això és vital per quadrar el pressupost i les despeses d’aquest equipament”.

El cònsol major, Cerni Cairat, explica que el mètode d’administració que s’ha fet servir, és a dir, a mesura que s’encarreguen els treballs es van pagant, ha provocat que s’hagi de ser molt curós, tot i que preveu que el cost total rondi entre els 9 i 10 milions d’euros.

El mandatari de Desperta Laurèdia creu que una solució ràpida passaria per “augmentar el preu de les licitacions que garanteixi l’estabilitat pressupostària”

Un altre dels punts que s’ha trobat la corporació és que hi ha concursos públics per dur a terme obres que queden deserts, problema que ja fa temps que es troben les administracions, tant comunals com la general. En aquest sentit, manifesta que “ens trobem amb dificultats perquè les empreses ens presentin ofertes i el moment constructiu que viu el país fa que surti més car contractar els treballs”. Assenyala que “hem aplicat un criteri de prudència per poder mantenir les adjudicacions el màxim possible”.

El mandatari de Desperta Laurèdia creu que una solució ràpida passaria per “augmentar el preu de les licitacions que garanteixi l’estabilitat pressupostària”. Així mateix, considera que caldria obrir el debat per tal de modificar la Llei de contractació pública. Tot i això, ha assegurat que l’any es tancarà al voltant del 60% de les inversions executades, una xifra “igual o superior a la dels mandats anteriors”.

Per la seva part, el conseller d’Unió Laurediana + Demòcrates, Josep Majoral, ha criticat el nivell baix d’inversions, tenint en compte “el moment de l’exercici que ens trobem”. Per això ha demanat el detall de les obres previstes i el que s’ha acabat adjudicant. “Compartim el criteri de prudència perquè les obres del centre cultural variaran, però no cal ser massa excessiu”, manifesta. Així mateix, sobre el tema dels concursos deserts, considera que “no és excusa que com a corporació perquè no s’hagin tret els projectes”, exposa.

INVERSIONS

En la sessió de consell de comú d’aquest dijous, s’ha adjudicat la compra de material tècnic i escènic per al centre cultural per un import de 800.000 euros. Una altra inversió que també ha aprovat és l’execució d’una obra de sanejament autònom de la xarxa d’aigües al Quart de Fontaneda amb un cost de més de 348.600 euros. També es destinarà vora un milió d’euros per als treballs de la segona fase del cadastre i s’ha donat el vistiplau a un suplement de crèdit de 111.000 euros pels treballs de reparació i conservació de terrenys. Els diners s’agafen de la partida destinada a fer un aparcament a Aixirivall, que aquest any no es construirà.

Finalment, s’ha aprovat el pla d’inclusió de persones amb discapacitat en l’entorn laboral del comú amb l’objectiu de “treballar per una societat inclusiva i molt més justa”.