El projecte ha estat presentat aquest vespre als comerciants de la parròquia amb qui, com ha remarcat el cònsol major, Sergi González, “volem treballar conjuntament” al llarg dels pròxims mesos. De fet, ja s’ha parlat amb ells per part de la dinamitzadora comercial del comú, Susagna Venable i altres membres del departament de Turisme i Comerç al llarg de les darreres setmanes. Un treball que ha permès fer més de 200 enquestes per “copsar les inquietuds i els neguits”.
I, fruit d’aquest treball, s’han identificat fins a sis braços dels quals pengen les 20 accions de la iniciativa. Així, en el cas del primer, batejat com a ‘Ajuda’ns a ajudar-te’, es recull l’impuls de comissions específiques per abordar accions que es poden fer a cada zona, impulsar una borsa de treball així com formacions subvencionades per als treballadors. També es vol fer acompanyament a aquells negocis que hagin d’afrontar un relleu generacional.
En un segon bloc, s’engloben les accions encaminades a impulsar una major participació dels empresaris en les diferents associacions de comerciants de la parròquia. Actualment, s’ha lamentat, són pocs els que estan associats i, per això, es vol “fomentar l’associacionisme” per potenciar les entitats existents.
La tercera branca de ‘El comerç és capital’ passa per la creació d’un cens comercial, que aplegui tots els negocis existents a Andorra la Vella. També es vol crear un llistat dels locals buits i impulsar la campanya ‘Junts decidim’. Amb aquesta es buscaria que veïns i visitants puguin proposar quin tipus d’establiment voldrien que s’obrís en aquests espais ara sense utilitzar. La informació s’aconseguiria via un codi QR que es posaria a cada lloc i, posteriorment, es compartiria amb empresaris que puguin estar interessats a tirar endavant una botiga.
En la presentació, González i Venable també han posat sobre la taula la intenció d’analitzar nous ajuts i bonificacions. Per exemple, hi haurà un programa concret per a facilitar la creació de nous negocis de proximitat. També s’analitzarà si cal modificar els actuals índexs de la taxa de radicació i crear ajuts per al retolat dels locals i per a una unificació estètica.
En cinquè lloc, el cònsol major de la capital té clar que cal seguir impulsant esdeveniments com ara el Motand o la festa a Callaueta, però remarcant una clara necessitat: cal avaluar posteriorment el seu retorn i plantejar si cal fer algun canvi. A la vegada, també es vol millorar la comunicació i la informació als establiments perquè sàpiguen quan es fa una acció d’aquest tipus i puguin estar preparats per treure’n el màxim profit. El darrer bloc persegueix estar “al costat del comerç” i inclou la creació d’una pàgina on s’englobin totes les accions.
Pel que fa al calendari, González ha avançat que es preveu “un pressupost important” de cara a l’any vinent per tirar endavant tot el projecte. Tot i això, entén que alguna de les accions es podran avançar ja aquest mateix exercici. El mandatari ha refermat que es tracta d’una iniciativa feta “amb els peus a terra i treballada” i que vol “potenciar el teixit comercial” tot advertint que “no tenim cap vareta màgica”. Així, en diverses ocasions ha volgut demanar la complicitat dels empresaris sense la qual, ha insistit, serà complicat que tot pugui conduir a un bon final.