El Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAA) va celebrar la setmana passada una assemblea extraordinària per tractar la qüestió denunciada pels cònsols i reestudiar, per dir-ho així, les normes deontològiques professionals. Així es desprèn d’un comunicat publicat al rotatiu gratuït ‘BonDia’. D’entrada, dites normes, es recorda, “estableixen els principis ètics i les obligacions que han de regir l’exercici de la professió, amb l’objectiu de garantir la qualitat del servei, evitar conflictes d’interès, actuar de manera justa i equitativa, respectar les lleis i normatives aplicables en l’exercici de la professió i promoure la transparència, la integritat, la responsabilitat i la dignitat professional”.
En el comunicat, en què es recorda que les normes es fixen per acord de l’assemblea, en què hi solen participar de forma activa tots els professionals, s’hi exposa que “l’article 16 de les normes deontològiques contempla una mesura de precaució en les activitats d’edificació, segons la qual el col·legiat redactor d’un POUP o de la seva Revisió pot continuar exercint la seva activitat habitual”. No obstant això, “s’estableix que, durant els tres anys posteriors a l’aprovació del planejament, no es pot produir un increment irregular en la superfície visada respecte a l’activitat anterior a la redacció del mateix, ni redactar planejament derivat. En cap cas, l’article prohibeix la realització de projectes dins la mateixa parròquia on es duu a terme la revisió”.
“Es va arribar a la conclusió evident que les normes deontològiques no suposen cap impediment a la participació dels col·legiats en les revisions de POUP”
I a partir d’aquí és quan el COAA entra al moll de l’os: “Aquesta condició no suposa cap impediment per als col·legiats en realitzar Revisions dels POUP, i així es va confirmar novament i unànimement en l’assemblea. De fet, des que estan vigents aquestes condicions, diferents arquitectes col·legiats han realitzat revisions de POUP amb total normalitat, i existeix una clara voluntat de participació per part dels professionals del país en la redacció de plans d’urbanisme.” Asseguren els arquitectes que l’exemple més recent és que quan un comú concret va fer una convocatòria per revisar el POUP s’hi van presentar sis professionals del sector i del país.
El col·legi professional manté que no sap com els cònsols han arribat a la conclusió a què han arribat alhora que recorden que van acordar amb els comuns que traslladarien al conjunt de professionals els neguits que hi havia en les corporacions parroquials. I això és el que s’hauria fet en l’assemblea de divendres passat. I en aquesta assemblea “es va arribar a la conclusió evident que les normes deontològiques no suposen cap impediment a la participació dels col·legiats en les revisions de POUP”. Ben al contrari: “La problemàtica real rau en la manca de convocatòria de concursos públics, com s’ha fet habitualment amb les redaccions i revisions de POUP, d’acord amb la Llei de contractació pública.”
Pels arquitectes, “aquest fet reflecteix la manca de voluntat dels comuns per contractar els professionals del país seguint el marc jurídic andorrà”. I és que “quatre dels comuns han contractat directament arquitectes no residents i sense autorització per exercir al Principat d’Andorra, incomplint el que estableix la Llei 40/2022, de professions titulades. Aquesta actuació es considera extremadament greu, ja que implica una vulneració directa de la normativa vigent i posa en qüestió el compliment de les garanties legals i professionals que exigeixen les lleis vigents”.
Comentaris (2)