Andorra la Vella pressuposta 56,4 milions per al 2025 amb una gran caiguda dels drets de construcció

La remodelació de la plaça del Poble (2,4 milions) lidera el capítol de les inversions, que haurien d’arribar a uns onze milions amb 600.000 per al canvi de paviment de voravies i mig milió per a cadascun de dos altres projectes: embelliment del paviment del passeig del riu i adequació de la pista forestal Obaga de Santa Coloma

Façana del comú durant la festa major. COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

El comú d’Andorra la Vella projecta un pressupost pràcticament rècord de 56,4 milions d’euros per al 2025, amb onze milions d’euros previstos per a inversions reals i una reculada molt important en matèria de drets de construcció. Impostos directes i taxes i altres ingressos són les dues principals partides relatives a la recaptació mentre que el gros de les despeses es concentren en el personal i el consum de béns corrents i serveis. La majoria d’Enclar aprovarà sense cap mena de dubte la previsió pressupostària.  

Els dos principals capítols en matèria d’ingressos que inclou el projecte de pressupost, segons que ha pogut saber l’Altaveu de fonts comunals, superen els 37 milions d’euros. Però en els dos casos van a la baixa. Els impostos directes cauen de l’ordre del 3,42% mentre que el capítol de taxes i altres ingressos experimenten un retrocés del 3,30%. En xifres absolutes, en el primer cas la davallada és de 600.000 euros i es preveuen recaptar uns 17 milions durant l’any que ve; i respecte de la segona partida la caiguda és de prop de 700.000 euros, situant-se la previsió d’ingressos en taxes en poc més de 20.100.000 euros. 

Els impostos directes cauen de l’ordre del 3,42% mentre que el capítol de taxes i altres ingressos experimenten un retrocés del 3,30%

El fet que el pla urbanístic estigui en fase de canvis i, per tant, d’aturada, fa que els drets de construcció es mantinguin al ralentí i, en conseqüència, els drets de construcció cauran el 2025 respecte de l’any que ara s’acaba un terç. La reducció pressupostada és del 30,89%, passant de 4,3 milions a 3 milions pràcticament rodons. Els ingressos en aquesta matèria “tenen en compte tant els projectes en tramitació com aquells sobre els quals es coneix un interès real i en els quals hi ha tècnics que estan actualment treballant en els projectes administratius”, segons que han exposat les fonts comunals consultades. 

Conseqüentment, i en matèria de llicències urbanístiques també hi ha d’haver una davallada molt important. Per contra, la recaptació relativa a sancions o a la taxa d’embrancaments d’aigua a la xarxa potable o a la de clavegueram haurien de compensar en gran part la manca de permisos que es facturaran. Les taxes i altres ingressos deixaran a les arques comunals, segons la previsió estimada, 20,1 milions en lloc dels 20,8 d’aquest 2024. Els impostos indirectes que fonamentalment es concentren en l’ITP es projecten inalterables i se situen en 1.280.000 euros. En matèria d’ingressos cal remarcar també els 9,8 milions de transferències de capital.

INVERSIONS (I ALTRES DESPESES)

En matèria de despesa, com s’ha dit, les dues grans partides quant volum dinerari són les relatives a personal (20,4 milions) i béns corrents (20,7). En fi, les despeses de funcionament, és a dir, el cost que té que el comú d’Andorra la Vella aixequi cada dia de l’any la persiana suposa al cap de l’any un cost de més de 41 milions d’euros. L’altra gran bloc de despeses i el que els ciutadans finalment acaben percebent més són les inversions reals. En aquest sentit, la majoria d’Enclar ha dissenyat un pressupost amb un increment del 16% en xifres percentuals arrodonides.

Les despeses de funcionament, és a dir, el cost que té que el comú d’Andorra la Vella aixequi cada dia de l’any la persiana suposa al cap de l’any un cost de més de 41 milions d’euros

En efecte, el comú preveu invertir durant el 2025 poc més d’onze milions d’euros quan per aquest 2024 en va pressupostar un milió i mig menys. La remodelació de la plaça del Poble lidera el rànquing de les inversions. L’actuació que s’ha de fer en aquest espai i també al que queda just damunt de l’aparcament Rebés es preveu que tingui un cost de 2,4 milions d’euros. La resta d’intervencions queden força més lluny, però no deixen de ser destacades. Així, 600.000 euros es preveu injectar en la millora del paviment de les voravies.

Per sobre dels 200.000 euros (el llistat és molt gran, és clar), la previsió pressupostària per a l’any que ve inclou altres projectes. Així, mig milió d’euros van tant per al projecte d'embelliment del paviment del passeig del Riu com per a l’adequació de la pista forestal Obaga de Santa Coloma. Per a la renovació de l’estació de bombeig dels pous de l’Estadi comunal hi ha prevista una partida de 400.000 euros.

L’adequació del parterre de la voravia de Prada Motxilla hauria de tenir un cost de 375.000 euros i l’estabilització de diverses zones de la carretera de la Comella hauria de comportar una inversió de 360.000 euros. La reforma dels pisos inclosos en el Programa Reviu i la remodelació i embelliment de l’Estadi comunal s’enduran 300.000 euros cadascun. I 200.000 euros més està previst que s’injectin tant en l’ampliació de l’aparcament Sartells com en la reparació del Pont de París.