Andorra la Vella prepara una prova pilot per a la recollida de residus porta a porta

El projecte s’iniciarà la pròxima tardor a 512 llars de la zona del Cedre, a Santa Coloma, on s’informarà els veïns de la forma en què es procedirà

Presentació de la prova pilot de recollida de residus porta a porta

El comú d’Andorra la Vella prepara una nova prova pilot per a la recollida de residus porta a porta. Aquest nou projecte es durà a terme a 512 llars, afectant pràcticament un miler de persones, en cinc carrers de la zona del Cedre, a Santa Coloma. Pròximament es remetrà una carta als veïns per informar-los del funcionament d’aquesta prova i dels horaris habilitats.

Inicialment, s’espera que la prova pilot es pugui iniciar el 15 de setembre, l’horari per deixar els residus a les portes serà de 21 a 00:00 h del vespre, després passarà l’empresa encarregada per retirar-los. Els veïns disposaran de bosses de diferents colors, cadascun relacionat amb un tipus de deixalla, que el comú facilitarà abans de l’inici. Perquè tothom entengui la dinàmica, el comú explicarà cada procés i, a més es durà a terme una reunió de barri. La prova durarà uns tres mesos, fins a finals d’any.

La cònsol major, Conxita Marsol, ha explicat que l’objectiu d’aquesta prova és “que la gent classifiqui millor i, sobretot, generar menys residus”. Marsol ha afirmat que aquest procediment ja s’està portant a terme en moltes ciutats europees amb molt bons resultats. El conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, ha explicat que, en un inici, es farà als carrers Esteve Albert, del Contrapàs, Roureda Tapada, del Cedre i Castell de Sant Vicenç, però que la idea és poder estendre’l per tota la parròquia de forma progressiva.

Aquesta recollida, que s’instaurarà dintre de l’horari, es farà cada dia al vespre per a un residu en concret. Dos dies a la setmana, els serveis de neteja s’emportaran els envasos de paper i cartró, mentre que el vidre únicament es retirarà un dia a la setmana. Estrella ha assegurat que es mantindrà la minideixalleria de l’aparcament del Cedre, per totes aquelles persones que els resulti impossible dipositar els residus en l’horari establert. Amb aquesta acció, es pretén retirar cinc punts verds i, segons ha explicat Marsol, també els contenidors de la via pública.

Estrella ha explicat també que, l’any 2019, es van generar 10.637 tones de residus globals, que suposa 38.1 tones al dia. L’any passat, amb l’esclat de la pandèmia, aquesta xifra va baixar fins a les 10.191 tones a l’any. Amb aquest nou projecte, s’espera poder millorar el procés de triatge de la brossa. A més, a nivell de despesa del comú, Marsol ha afirmat que es treballarà amb l’empresa que ja té la concessió d’aquestes feines, per tant, no suposarà un pressupost afegit per al comú, més enllà de l’adquisició de bosses de colors i del que pugui ser la comunicació amb els veïns.

 

Etiquetes: