Andorra la Vella posa en marxa el Troc: el mercat d’intercanvi de moda i complements

Els articles de segona mà es podran bescanviar després de les festes de Nadal, entre el 17 i el 18 de gener, al Centre de Congressos

La cònsol menor de la capital, Olalla Losada, i la directora de projectes d'Andtropia, Mercè Miguel, durant la roda de premsa de presentació. M. E.

El comú d’Andorra la Vella, juntament amb Andtropia, inaugurarà el dissabte 18 de gener ‘El Troc’, un mercat d’intercanvi de moda i complements que neix al Centre de Congressos amb l’objectiu sostenible de reduir els residus tèxtils i donar una segona vida a la roba, a més de fomentar el sentiment de comunitat i l’estalvi. Els qui cedeixin els seus articles seran compensats precisament amb ‘trocs’, una moneda fictícia que tindrà diversos valors segons la peça i que servirà per generar una economia circular durant el cap de setmana.

El mercat, que es durà a terme a la sala consòrcia del Centre de Congressos, neix amb l’objectiu de frenar el consumisme en unes èpoques post nadalenques on la majoria de gent emplena els seus armaris de roba: “És per canviar els hàbits, vestir-nos ens vestim tots, però s’ha de treballar molt per ser una societat que cada vegada consumeixi més d’una manera responsable, o com a mínim tenir consciència d’on ve i per què es fa. La idea del ‘Troc’ és aquesta: podem anar tots a la moda, però intentant que totes aquelles peces que ja no fem servir puguin tenir una segona vida, reutilitzar-les i intercanviar-les”, ha estat la reflexió de la cònsol menor de la capital, Olalla Losada, durant la presentació d’aquesta nova iniciativa.

El ‘Troc’ obrirà les portes el divendres 17 de gener a les cinc de la tarda a les vuit del vespre i totes les persones que hi vulguin participar podran portar cinc peces com a màxim. Aquestes poden ser de tots els gustos, estils i talles. S’acceptarà roba, sabates, bosses i altres complements, però no s’hi podrà portar, per raons sanitàries, roba interior o articles més tècnics: “El que sí que demanem és que estiguin netes i, si pot ser, ben planxades. A partir d’aquí, que no tinguin deteriorament, no estiguin trencades ni hi hagi boles, perquè com millor estigui la peça, més trocs (intercanvis en català) rebràs”, detalla una de les impulsores del mercat, la directora de projectes d’Andtropia, Mercè Miguel.

Mercè Miguel, mostrant algunes de les peces que es podran trobar al mercat.

Per cada peça que se cedeixi al mercat, l’usuari rebrà una quantitat de ‘trocs’, una moneda fictícia que servirà per generar una economia circular dins el mercat i poder reaprofitar altres peces que s’hagin cedit. “La idea és que cada peça estigui etiquetada amb el valor del troc, i a partir d’aquí hi haurà provadors per gaudir d’aquest intercanvi”, afegeix Miguel. Durant els dos dies, els joves tindran també un paper important dins aquest mercat: “Formaran part de l’equip de l’organització del Troc amb la part de voluntariat que tenim dins el departament de Joventut, i també farem consciència a través de xerrades sobre moda sostenible, per què consumim més, o menys, i englobar la idea circular, no només en economia sinó també per fer comunitat”, ha afegit la cònsol.