Andorra la Vella i la Fundació Alícia s’uneixen per definir el futur de la restauració parroquial

Des de la corporació no es posen apriorismes sobre la identitat o la marca que es pugui crear i la voluntat és que d’aquí a quatre mesos es tinguin els resultats de la diagnosi feta i es puguin començar a implementar les primeres accions

Presentació del projecte conjunt entre el comú d'Andorra la Vella i la Fundació Alícia.
Presentació del projecte conjunt entre el comú d'Andorra la Vella i la Fundació Alícia. M. P.

Andorra la Vella té més de 300 establiments de restauració i en el marc del projecte ‘el comerç és capital’ s’ha decidit unir forces amb la Fundació Alícia per definir el futur gastronòmic de la parròquia. Es vol determinar un full de ruta per tenir clar “cap on volem anar” i alhora “buscar que no siguin competidors entre ells, sinó que hi hagi un paraigües per cohesionar-los i potenciar el sector”. El cònsol major de la capital, Sergi González, i la directora científica de la Fundació Alícia, Elena Roura, han deixat clar que no hi ha directrius polítiques ni cap idea preconcebuda de què és el que s’ha fer. “Volem escoltar els restauradors i fer un full de ruta conjunt”, ha dit el cònsol.

González ha explicar que recollint els missatges que els van fer arribar els mateixos restauradors dels problemes i preocupacions que puguin tenir, van decidir buscar experts que els poguessin ajudar. I així va ser com es va fer el contacte amb la Fundació Alícia, un projecte català que treballa per millorar la salut i els hàbits alimentaris de les persones però que també té línies de treball per millorar la restauració. Aquest mateix dilluns al matí s’ha presentat la proposta. ‘Cuinem el futur d’Andorra la Vella’ a més de 20 restauradors de la parròquia.

Roura ha reconegut que parlant amb els restauradors de seguida han sorgit “moltes idees” i ha deixat clar que “tenir la persona al centre és bàsic perquè qualsevol projecte tingui un resultat positiu”. De moment, ningú els ha plantejat res sobre cuina tradicional o moderna, però en canvi sí que han sorgit preocupacions sobre la manca de personal i sobretot personal qualificat.

“Volem que ens diguin què els fa falta i després buscar idees o iniciatives perquè facin pinya, sobretot”, ha exposat Roura

Durant el mes de desembre es va fer una diagnosi per saber quants establiments hi ha a la parròquia, la seva tipologia, quines són les èpoques en què es treballa més o menys, si hi ha problemes de personal... Un seguit d’elements que es començaran a treballar en grups de treball que es posaran en funcionament el pròxim 3 de febrer, per la qual cosa ha fet una crida a què el màxim de restauradors s’hi sumin. “Volem que ens diguin què els fa falta i després buscar idees o iniciatives perquè facin pinya, sobretot”, ha exposat la representant de la Fundació. A partir d’aquí es farà el buidatge i anàlisi de tot plegat i a l’abril s’haurien de poder presentar els resultats, i començar a implementar accions. “Caldrà veure què és prioritari i establir-ho en el temps”, ha exposat. Igualment, ha manifestat des de la Fundació ja s’han fet projectes similars, per exemple, amb el Pallars Jussà o amb Lloret de Mar i que els resultats han estat positiu.

Preguntat sobre les accions que ja es duen a terme en l’àmbit gastronòmic, per exemple, des d’Andorra Turisme i l’encaix que poden tenir amb la proposta comunal, el cònsol ha dit que “desconeix” el que es pugui fer a nivell nacional, però ha assegurat que el va “impactar” el que li van exposar els restauradors en les trobades fetes i que per això es va determinar que calia “un treball conjunt”. De fet, no ha descartat que Andorra Turisme també pugui participar-hi. També Roura s’ha manifestat en aquesta direcció, indicant que abans de començar cal detectar tot el que s’està fent perquè òbviament no es podria actuar en contra del que es faci a nivell nacional.

La directora científica de la Fundació Alícia també ha reconegut que la proliferació de franquícies pot dificultar que alguns se sumin al projecte, però admet que mai es pot integrar tothom.

Comentaris

Trending