Cal recordar que la Massana va aprovar la suspensió de llicències l’abril de l’any passat. Més concretament, va ser publicada al BOPA el 24 d’abril, La mesura s’adoptava segons el que estableix en el seu article 90 la Llei General d’Ordenament del Territori i Urbanisme (LGOTU): “En iniciar el procediment d’estudi i redacció del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial o durant el seu curs, el comú pot acordar la suspensió temporal d’atorgament de noves llicències de parcel·lació de terrenys i noves urbanitzacions, de la qual queden exceptuats els vials d’iniciativa pública”. Aquesta mesura, però, només es pot allargar un any, segons el text inicial.
Una disposició del pressupost per al 2024 va afegir una disposició per la qual la suspensió es podria prorrogar sis mesos en cas de necessitat. Ara bé, es deixava clar que això afectava només l’any passat. I això vol dir que, per tant, no avalaria un allargament de la moratòria a la Massana. A banda, ho limitava a únicament sis mesos.
Per tant, ara mateix, a partir del 24 d’abril el comú massanenc no pot prorrogar la suspensió de llicències, més enllà del fet que, també indiquen les fonts consultades, aquest mig any extra tampoc seria suficient per culminar la reforma del pla d’urbanisme ara en marxa. I hi ha temor que, un cop s’aixequi, hi hagi una allau de projectes per desenvolupar plans parcials i, d’aquesta forma, esquivar les limitacions que, es preveu, tinguin la nova normativa. Si això succeís, bona part de la frenada del desenvolupament urbanístic que es vol aconseguir amb el nou POUP seria inviable.
L’opció d’evitar això es troba a la modificació legislativa de la llei del sòl ara al Consell General. El text, principalment, ataca aspectes que afecten el sector agrícola i ramader, però també conté una modificació de l’anteriorment mencionada disposició addicional cinquena. Així, el nou redactat indica que “es poden prorrogar les suspensions temporals de llicències (...) que estiguin en curs en virtut dels processos de revisió o d’adaptació dels plans d’ordenació i urbanisme parroquial”. I aquest allargament pot arribar a ser de fins a tres anys i sis mesos.
Per tant, si abans del dia 24 això entra en vigor, el comú podria fer la pròrroga. Ara bé, no està gens clar si això serà possible. El projecte legislatiu va ser entrat per tràmit d’urgència -amb terminis reduïts a la meitat-, però encara es troba en període d’esmenes. Tenint en compte els terminis necessaris per a la posterior ratificació dels Coprínceps, l’única opció que es pugui aprovar a temps és que no se’n faci cap. I això és el que ara estan analitzant, segons les fonts parlamentàries consultades, els grups.
De fet, hi hauria certa voluntat per renunciar a presentar propostes de modificació. Abans, però, es vol analitzar tot el text per veure si es poden acceptar sense problemes tots els articles. Un cop es faci aquesta feina, es decidirà. De fet, aquesta mateixa tarda podria haver-hi llum verda. El tema s’abordarà a junta de presidents i es podria, fins i tot, fixar una sessió de Consell extraordinària per aquest dijous. Si la llei s’aprovés llavors, hi hauria prou temps perquè estigués en vigor abans del dia 24. I, per tant, per poder prorrogar la moratòria a la Massana.
Comentaris (2)