700 persones participen en les activitats del Festival Astronòmic de la Massana

El comú considera tot un èxit la segona edició de l’esdeveniment, ja que consideren que s’ha aconseguit l’objectiu d’atreure a la parròquia turistes aficionats a aquesta ciència

Comentaris

Un noi mira pel telescopi durant l'apagada de llums.
Un noi mira pel telescopi durant l'apagada de llums. COMÚ DE LA MASSANA

El comú de la Massana fa un balanç positiu de la segona edició del Festival Astronòmic Andorra Comapedrosa. Les diferents activitats han aplegat un total de 700 persones, fet que, a l’entendre de la corporació, evidencia que l’esdeveniment compleix la intenció d’atreure amants del turisme vinculat a aquesta ciència. Per això, al llarg de l’estiu, entre les activitats previstes, s’inclouen sortides d’observació del cel.

Des del comú, doncs, es parla obertament d’èxit. Es destaca també que, malgrat les dificultats provocades per la meteorologia, es va aconseguir mantenir de forma íntegra tota la programació. A l’acte central, l’observació amb apagada de llums a Arinsal, el cel es va anar gradualment obrint. Així, es va poder fer tot el que estava programat, tant la visió amb telescopis com les rutes guiades per les constel·lacions i la seva mitologia, amb diverses sessions amb català com amb castellà. Entre el públic hi havia moltes persones que ja havien assistit a la primera edició i volien repetir l’experiència.

Pel que fa a les observacions amb els telescopis, els assistents hi van poder veure diferents objectes del cel profund, concretament, sistemes múltiples d’estrelles: d’una banda, Albireo, una doble estrella, una blavosa i l’altra groguenca i d’altra banda Mizar, una estrella situada dins constel·lació de l’Ossa Major, al costat de la seva companya Alcor. Les activitats es van realitzar amb guies Starlight que van explicar al públic les propietats físiques dels estels. La vetllada va estar amenitzada per l’espectacle musical de Gerard Marsal, que convidava gaudir de l’espectacle del cel nocturn.

A banda de l’equip organitzatiu, el Festival ha comptat amb 25 voluntaris, alguns dels quals es van acreditar com a monitors Starlight, amb el curs organitzat l’any passat pel comú de la Massana i impartit per la Fundació Starlight. Pel que fa al nombre de públic, s’ha acollit unes 700 persones entre la nit de dissabte i la de divendres. La primera nit va comptar amb dues activitats d’observació junior, especialment dirigida a les famílies, i amb una sessió astrofotogràfica, amb la col·laboració d’AFAVAN, adreçada a les persones amb interès per la fotografia nocturna.

D’altra banda, una quarantena de persones van assistir al cicle de conferències, amb el divulgador científic Aleix Roig, que ha ofert un espectacular recorregut per la bellesa de l’Univers; la directora de la fundació Starlight, Antonia Varela, que ha parlat sobre la importància de la protecció del cel fosc, i el físic i enginyer aeronàutic, Miquel Sureda, un apassionat sobre les possibilitats d’expansió pel sistema solar.

La programació s’ha completat amb dos tallers infantils, una observació solar i l’actuació d’Ishtar Ruíz. Tot i que aquest festival és el plat fort de la programació astronòmica de la Massana, durant tot l’estiu es faran diverses sortides per observar la immensitat del cel nocturn.

Comentaris (1)

Trending