Ordenament es dona sis mesos per decidir si cal construir ja el túnel de Rocafort

Torres Falcó explica que es farà una prova pilot a Francesc Cairat per regular el trànsit amb cons en puntes de gran afluència per determinar si el nou tram del vial de Sant Julià soluciona o no els embussos

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.

El tram 1 de la desviació de Sant Julià, entre la rotonda de la carretera de Fontaneda i el carrer Isidre Valls es posarà en funcionament pels volts del 16 de març. Aquesta és la intenció del Govern que, ja aquella mateixa setmana preveu impulsar una prova pilot de distribució alternativa del trànsit per veure si amb la nova infraestructura s’eviten les habituals cues en moments de gran afluència turística. Es farà pel pont de Sant Josep i també per Setmana Santa. Des de l’executiu es vol avaluar al llarg de com a mínim un semestre com funciona abans de decidir si el túnel de Rocafort, que ha de culminar el vial lauredià, s’ha de construir ja o es deixa per més endavant i es poden destinar els importants recursos públics que necessitarà a altres actuacions.

Així ho ha explicat el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, que aquesta nit presentarà la planificació als veïns de la parròquia. Així, un cop oberta, en el nou tram hi haurà dos carrils de baixa “continus i sempre en funcionament” i en el de pujada –l’avinguda Francesc Cairat, dos més, això sí, un amb la velocitat limitada a 30 quilòmetres per hora. A més, un aspecte positiu serà que es podran situar més places d’aparcament, tant a l’actual carrer com al nou tram.

El túnel costaria uns 25 milions i el Govern vol determinar quina és la seva prioritat actual

El tram que quedarà per ara amb tres carrils serà el situat entre la cruïlla amb Isidre Valls i la plaça Laurèdia. Aquí és on, al llarg d’aquests mesos, aprofitant els períodes de gran afluència turística, es farà una prova pilot amb cons –a l’estil de la realitzada a Anyós-, per comprovar si amb l’entrada en funcionament de la fase 1 de la desviació es pot absorbir de forma correcta les puntes de trànsit.

El Govern es vol donar un termini mínim d’uns sis mesos, “amb de la temporada d’hivern i part de la d’estiu”, per decidir, en funció del resultat, quina prioritat se li ha de donar a la culminació del vial de Sant Julià: el túnel de Rocafort. Torres ha recordat que aquesta part “té un import estimat d’uns 25 milions”. És a dir, un cost molt important i que, en cas de tirar-se endavant, pot limitar seriosament el pressupost de l’Estat.

“Aquesta prova pilot es fa amb l’objectiu d’optimitzar els recursos públics. Si funciona bé, els recursos a destinar a aquest indret es podrien emprar a altres llocs”, ha comentat el ministre que, però, ha posat en relleu que la decisió serà si el túnel es fa “a curt o a mitjà termini”. És a dir, tard o d’hora es construirà, però cal determinar si les necessitats de circulació fan que sigui més o menys prioritari. En aquest sentit, Torres ha recordat que el túnel de Rocafort “forma part del pla d’infraestructures viàries que té aprovat el Govern”. Per tant, “es farà en un moment però no li puc dir quan”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending